Održan koncert za Badnje veče u Notr Damu, prvi put od užasnog požara

- Bilo je veoma dirljivo, bio je ovo prvi put da smo svi bili u Notr Damu od požara - rekao je violončelista Gotje Kapison

  • 0
Notr Dam Foto: Tanjug/AP

Prvi put od požara u kojem je gotovo uništena, pariska katedrala Notr Dam bila je domaćin koncerta hora za Badnje veče, koji se svake godine tradicionalno održava u Francuskoj. Koncert je u katedrali snimljen ranije u toku meseca, a emitovan je na francuskoj televiziji sinoć nešto ispred ponoći, javlja Reuters.

Članovi hora nosili su zaštitne kacige i odela, s obzirom na činjenicu da se katedrala još nalazi u procesu rekonstrukcije, a publike nije bilo.

Hor je izveo klasična dela Mocarta i Šuberta, kao i nešto "lakši" repertoar, uključujući "Jingle bells".

- Bilo je veoma dirljivo, bio je ovo prvi put da smo svi bili u Notr Damu od požara, tako da je momenat bio jako emotivan -  rekao je violončelista Gotje Kapison u intervjuu za televiziju "Fransinfo", prenosi Tanjug.

Katedralu izgrađenu u 13. veku aprila 2019. godine zahvatio je požar, koji je uništio krov i toranj.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će katedrala biti rekonstruisana u roku od pet godina, ali je do sada većina radova bila usmerena na poboljšanje bezbednosti u objektu, uključujući raščišćavanje toksičnog olova sa krova i tornja koji se istopio u požaru.

Čuvena turistička atrakcija zatvorena je za javnost, a održavanje misa je otkazano.

Aprila ove godine sedmoro ljudi dobilo je dozvolu da prisustvuje ceremoniji održanoj na Veliki petak.

Video: Telegraf na licu mesta ispred Notr Dama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA