≫ 

Pao dogovor Britanije i EU: Škotska odmah najavila borbu za nezavisnost

Škotska nacionalna partija je i ranije kritikovala dogovor kao "katastrofalan ishod" za škotske farmere

  • 1
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

Škotska premijerka Nikola Sturdžon reagovala je na dogovor koji su postigli Velika Britanija i EU oko Bregzita još jednim pozivom da Škotska stekne nezavisnot.

Ona je u objavi na Tviteru napisala da se Bregzit događa "protiv škotske volje", aludirajući na činjenicu da je većina Škota glasala za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji.

- Nema tog govora koji će nam nadoknaditi ono što nam Bregzit oduzima. Vreme je da odredimo našu budućnost kao nezavisnu, evropsku naciju - napisala je ona.

Škotska nacionalna partija je i ranije kritikovala dogovor kao "katastrofalan ishod" za škotske farmere.

Osnovu sporazuma, koji su postigli Velika Britanija i EU i koji ima 2.000 stranica sa aneksima, čini deo o trgovini i carinama, ali je njime obuhvaćeno mnogo više tema koje se tiču budućih odnosa Londona i Brisela.

Pristup bez carina i kvota jednom od najvećih tržišta čini okosnicu sporazuma, a prevazilazi dogovore koje EU ima s Kanadom ili Japanom, javlja "Guardian", a prenosi Tanjug.

Kada je o trgovini reč, proizvođači iz Velike Britanije će morati da ispune standarde koji postoje u njihovoj zemlji, ali i one koji postoje u EU.

Britanski stručnjaci će sada morati da traže priznanje svojih kvalifikacija u državi EU u kojoj žele da rade, a promenili su se i uslovi pod kojima će moći da potraže posao u okviru bloka. Naime, državljani Velike Britanije neće više moći da studiraju, rade i žive u EU bez vize, koje će biti potrebne za sve boravke duže od 90 dana.

Kada je o ribarstvu reč, Velika Britanija će napustiti zajedničku politiku EU. Godišnji promet brodova iz EU u britanskim vodama je oko 650 miliona evra, a onih iz Velike Britanije 850 miliona. Novim kvotama udeo EU će biti smanjen za 25 odsto u fazama tokom pet i po godina. Četvrtina prihoda EU, odnosno 162,5 miliona evra godišnje, biće vraćen Velikoj Britaniji do kraja tog perioda. Dve strane će nakon toga održavati pregovore na godišnjem nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA