≫ 

Počinju Evropski dani vakcinacije: Cepivo protiv korona virusa isporučeno svim zemljama EU

Sve zemlje dobile su vakcine proizvođača Fajzer i Biontek

  • 0
vakcina protiv gripa, vakcinacija, korona Foto: Shutterstock

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je juče da su vakcine protiv korona virusa isporučene svim zemljama EU i da će danas, po planu, početi vakcinacija.

- Vakcinacija će nam pomoći da se postepeno vratimo normalnom životu. Kada dovoljno ljudi bude vakcinisano moći ćemo ponovo da putujemo, da se sastajemo sa prijateljima i porodicom i imamo normalne praznike -  rekla je Fon der Lajenova u video obraćanju objavljenom na njenom Tviter nalogu.

Ona je naglasila da je EU nabavila dovoljno vakcina za 450 miliona svojih građana, a da su one stavljene na raspolaganje istovremeneo svim članicama.

Sve zemlje dobile su vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, tako da od danas do 29. decembra mogu da se sprovedu Evropski dani vakcinacije. Posle toga vakcine će biti isporučivane dogovorenim planom.

Mađarska je, međutim, dan pre ostalih članica, već juče počela vakcinaciju zdravstvenih radnika. Prve vakcinacije vrše se u glavnom budimpeštanskom kovid centru, Centralnoj bolnici Del-Pest, a popodne i u drugoj glavnoj budimpeštanskoj bolnici, javila je MTI, a prenosi Tanjug.

Prve isporuke vakcine stigle su i u skladišta u nemačkim saveznim pokrajinama. Savezne vlasti su poslale desetine hiljada doza na ukupno 27 lokacija. Odatle će vakcine biti raspoređene u centre za vakcinaciju i mobilne timove, koji će sutra početi sa vakcinisanjem.

Nemačka vojska stavila je hiljade vojnika u pripravnost da pomognu u predstojećoj operaciji vakcinacije.

Francuska je, takođe, primila vakcine, a prve doze biće date žiteljima u oblasti Pariza. Vlada se nada da će u januaru i februaru biti vakcinisano oko milion korisnika gerontoloških centara.

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković potvrdio je da su u Hrvatsku jutros stigle prve doze vakcina protiv covida-19, što, kako je rekao, daje nadu u normalizaciju života u idućoj godini.

Upravnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije, dočekali su jutros prvih 9.750 doza vakcine protiv korona virusa proizvođača Fajzer i Biontek, koja se čuva na temperaturi od -70 stepeni Celzijusa, a sutra će krenuti u distribuciju po hrvatskim županijama.

Pfizer Fajzer vakcina Foto: Shutterstock

Prva serija vakcina protiv koronavirusa stigla je u Bugarsku. Kamion sa prvih 9.750 doza u pratnji policijskih automobila stigao je u subotu ujutru u Centar za infektivne bolesti u Sofiji, gde su istovarene kutije sa vakcinama Fajzer-Biontek, prenosi AP.

Prvo domovi za stare, onda zdravstveni radnici

Slovenački premijer Janez Janša potvrdio je da je prva serija vakcine protiv kovid-19 stigla i u Sloveniju i najavio početak vakcinacije.

Prvi koji će se vakcinisati biće stanovnici domova za negu i najeksponiranije medicinsko osoblje. Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) vakcinu će distribuirati domovima za negu, domovima zdravlja u zajednici i bolnicama.

Sledeća pošiljka vakcine treba da stigne u Sloveniju naredne nedelje, između 28. i 31. decembra, tačan datum još nije poznat. Druga serija treba da sadrži 6.825 doza.

Prva serija vakcina protiv kovid-19 stigla je juče rano  u Rumuniju.

Vakcine se nalaze u vojnom skladištu, a vakcinacija će se obaviti u devet bolnica širom zemlje, prenosi AP.

Prve doze vakcina protiv korona virusa dopremljene su rano juče ujutro i u Austriju gde su uz policijsku pratnju stigle do skladišta u Beču odakle će biti raspodeljene pokrajinama.

Prema ranijoj najavi austrijskog kancelara, pokrajine će moći da potraže do 975 doza vakcina iz prve isporuke.

Javljaju se dobrovoljci 

Prve vakcine biće date danas, a u Beču se prijavilo pet dobrovoljaca, svi rizični pacijenti stariji od 80 godina.

Vakcinacija Nemačka vakcina Foto: Tanjug/AP

Prvih 9.750 doza vakcina protiv korona virusa stiglo je sinoć u Grčku, preko granice sa Bugarskom, a na snimku sa granice vidi se da je kombi koji ih je prevozio bio u pratnji šest policijskih automobila, prenosi AP.

Imunizacija će početi danas u pet atinskih bolnica, a prvi će biti vakcinisani zdravstveni radnici i korisnici domova za stare.

Među prvima biće vakcinisani i predsednica Katerina Sakelaropolu i premijer Kirjakos Micotakis, svi članovi vlade koja broj 42 ministra, vojska, policija koji se smatraju ključnim za funkcionisanje države, kao i opozicioni lideri.

Vakcine su stigle i u Španiju a najpre će biti vakcinisani korisnici staračkog doma u Gvadalahari.

Španija planira da primi od 4,5 miliona doza vakcine Fajzer tokom narednih 12 nedelja, dovoljno za imunizaciju, kako se navodi, nešto više od 2,2 miliona ljudi.

U Slovačku je, takođe, stiglo prvih 9.750 doza vakcine protiv korona virusa, a vakcinacija isto počinje danas u četiri bolnice - u Bratislavi, Nitri, Banskoj Bistrici i Košicama, rekla je portparolka ministarstva zdravlja Zuzana Elijasova za TASR.

Slovačka koja ima populaciju od skoro 5,5 miliona, potpisala je ugovore za nabavku ukupno 18 miliona doza, a očekuje se da će se vakcinisati oko 3,3 miliona ljudi.

Video: Čuveni američki epidemiolog primio Moderninu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA