≫ 

Američki političar pod istragom zbog šurovanja sa klanom Amerika i srpskim gangsterima

Tužioci su rekli da se političar sastajao sa članovima zločinačke porodice Gambino i srpskim gangsterima

  • 2
James Cahill, Dzejms Kejhil, Klan Amerika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: New York Daily News

Političar iz Njujorka i saveznik guvernera Endrjua Kuoma nalazi se pod istragom zbog "širokih veza sa organizovanim kriminalom", rekli su u ponedeljak savezni tužioci.

Džejms Kejhil (71), bivši predsednik Državnog saveta za izgradnju države Njujork, zastupao je preko 200.000 sindikalnih građevinskih radnika do hapšenja u oktobru zbog optužbi za primanje mita, zajedno sa još 10 sadašnjih i bivših članova Lokalnog 638.

Tužioci su rekli da su federalci gledali kako se Kejhil sastaje sa članovima zločinaca porodice Gambino i srpskim gangsterima.

Kejhil je sebe opisao kao "poslednjeg od Vestiza", misleći na irsko-američku kriminalnu porodicu koja je nekada korumpirala građevinsku industriju, napisali su tužioci.

- Kejhil ima duboke veze sa vodećim članovima organizovanog kriminala za koje se zna da su umešani u dela nasilja i zastrašivanja, što predstavlja pretnju potencijalnim svedocima u ovom slučaju - napisao je pomoćnik američkog tužioca Džejson Svergold.

U 2017. godini Kuomo je nazvao Kejhila "svojim i dobrim prijateljem njegove cele porodice".

U optužnici protiv Kejhila ne spominje se Kuomo niti se navode detalji koji uključuju državne razvojne projekte, prenosi NY Daily News.

Kejhil je bio pod prismotrom dok se sastao sa Luisom Filipelijem, iz porodice zločinaca Gambino, navodi se u prijavi.

U snimljenom razgovoru 13. marta, Kejhil se žali izvoru koji sarađuje sa vladom o višedecenijskim vezama sa Vestisima, Gambinosima i srpskom porodicom organizovanog kriminala pod nazivom "Klan Amerika", tvrdili su tužioci.

- Džon (Goti) je bio takav sa mojim bratom i šurakom i ovim tipom, Boškom. To je bila njegova posada. To je bila njegova irska posada - rekao je Kejhil izvoru koji je sarađivao sa vladom 13. marta.

Kejhil je mislio na svog brata Majka Kejhila, navodnog člana Vestiza, svog šuraka Badija Leja i Boška Radonjića, bivšeg šefa Vestiza, napisali su tužioci.

Radonjić je pobegao iz SAD-a 1992. i umro u Srbiji 2011.

Kejhil je opisao Radonjićevu "zamenu" kao gangstera koga su zvali " Majkl Majkl".

Tužioci su identifikovali "Majkla Majkla" kao Mileta Miljanića, cenjenog lidera "Klana Amerika".

- On je moj čovek - navodno je Kejhil rekao za Miljanića.

Tokom istog razgovora, Kejhil je navodno rekao da je Miljanić bio deo "grupe za masovno ubistvo". Kejhil se pohvalio da je lično intervenisao nakon što je njegov nećak dobio pretnju smrću od Miljanića, napisali su tužioci.

Federalci kažu da su špijunirali i dok se Kejhil sastajao sa Miljanićem "u više navrata".

Šema podmićivanja navodno je donela Kejhilu i njegovim prijateljima preko 100.000 američkih dolara od oktobra 2018.

U optužnici se tvrdi da je Kejhil primao mito od izvora sa kojima je sarađivao, koji nije bio poslodavac. U zamenu, Kejhil se obavezao da će iskoristiti svoj uticaj kako bi osigurao da poslodavca ne uznemiravaju zbog upotrebe ne-sindikalne radne snage na projektu u okrugu Nasau, tvrde tužioci.

Njegov advokat poriče optužbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • voja

    30. decembar 2020 | 22:34

    postadosmo bre glavni u americi i političari suruju samo nisu rekli da su to šiptari sa kosova

  • Bhm

    31. decembar 2020 | 01:51

    Samo šiptari se nigde ne bave kriminalom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA