≫ 

Incident u novogodišnjoj noći: Pirotehnikom razoren trg u Beču, čuli se povici "Alahu akbar"

Jelku polili benzinom, izazvali požar na jednom od balkona, izlozi uništeni

  • 10

Dok je gotovo u celom Beču novogodišnja noć, usled epidemioloških mera, protekla bez ljudi na ulicama i sa manjim količinama pirotehničkih sredstava u 10. bečkoj opštini Favoriten zabeleženi su incidenti, koje su izazvali, kako je saopštila policija, mladi Sirijci, Iračani i dvojica Austrijanaca.

Uprkos policijskom času i merama zaključavanja, grupa do 30 osoba ilegalnim pirotehničkim sredstvima izazvala je haos i ostavila za sobom trag razaranja na trgu Rojmanplac uz uzvikivanje „Alahu akbar“, prenosi Tanjug.

Oni su pirotehnikom polomili stakla na izlogu više radnji, prozorska stakla na okolnim balkonima i izazvali požar na jednom balkonu. Izlozi jedne pekare su potpuno uništeni, a i poznata poslastičarnica "Tihi", takođe je bila meta. Uništene su kante za smeće u koje su bacali snažne petarde, a na upozorenje policije uzvratili su petardama.

Kako je bečka policija saopštila u Favoritenu je, nešto posle ponoći došlo do velike intervencije, pošto je više lica uništavalo tuđu imovinu.

- U toku incidenta razorene su brojne kante za smeće, štandovi za novine, izlozi, klupe, automati za žvake, kao i stakla na prozorima. Dalje je benzinom natopljena jedna božićna jelka - navodi se u saopštenju.

Kada su prvi policajci stigli na Rojmanplac, napadnuti su pirotehničkim predmetima. Dva napadača su potom pobegla u jednu stambenu zgradu, u kojoj su, kasnije, pronađeni. Radi se, kako je navedeno u saopštenju, o dvojici sirijskih državljana u starosti od 16 i 21 godine.

Potraga za njima odvela je policiju do jednog stana u kojoj su zatekli dalje osobe u starosti između 14 i 29 godina – dvojica austrijskih državljana, dvojica Iračana, i tri Sirijca. Svih devet osoba je, zbog sumnje da su izvršila razaranja, privremeno uhapšena.

Protiv jednog 21-ogodišnjaka se vodi istraga zbog poksusaja provale, jer je razbio izlog jedne radnje i on je ostao u pritvoru.

- Doslednim delovanjem policije akcija je završena uspešno i sprečena su dalja krivična dela. Za takvo ponašanje kod nas ne postoji razumevanje - poručuje predsednik bečke policije Gerhard Pirstel.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer zatražio je oštro kažnjavanje tih lica. On je izrazio zabrinutost zbog potpunog nedostatka poštovanja prema policiji i spremnosti na nasilje. Ukazao je da se radi o mladim muslimanim, koji, kako se vidi i na pojedinim video snimcima, viču "Alahu akbar".

- Ako se radi o stranim drzavljanima oni moraju nakon kažnjavanja odmah biti proterani. Oni koji imaju austrijski pasoš treba ne samo da budu oštro kažnjeni, već i da snose troškove popravke. Pored toga treba utvrditi i koju džamiju te osobe posećuju i da li su se tamo radikalizovali - rekao je Hofer.

Video: Beograd snimljen dronom u novogodišnjoj noći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA