Evropske zemlje produžavaju blokade u Novoj godini dok se korona neumorno širi

Evropske zemlje plaše se da ponovo ne olabave mere prerano, a u svima se očekuje porast broja novoobolelih nakon božićnih i novogodišnjih praznika

  • 1
Korona virus, Kovid 19, Evropa, mapa, blokada, karantin Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nemačka se sprema da produži nacionalnu blokadu do kraja januara dok zemlje širom Evrope razmatraju produženje ili jačanje ograničenja u borbi protiv visoko zaraznih mutacija korona virusa.

- Prerano ublažavanje ponovo bi nas vratilo daleko nazad - rekao je u nedelju Markus Soder, premijer Bavarske nakon što su šefovi 16 država održali virtuelni sastanak tokom vikenda.

On je dodao da su "brojevi jednostavno i dalje previsoki".

- Koliko god bilo dosadno, moramo da ostanemo dosledni i da ne odustane opet prerano - dodao je on.

Broj novih infekcija u Nemačkoj opao je nakon rekordnih brojeva uoči Božića, kada je zemlja imala oko 30.000 slučajeva dnevno.

Nešto više od 10.300 infekcija zabeleženo je u nedelju, mada se tokom vikenda i testira manji broj ljudi.

Međutim, sedmodnevna stopa zaraze u Nemačkoj iznosi više od 140 na 100.000 stanovnika - što je trostruko više od broja za koji su zvaničnici rekli da je siguran da se olabave restrikcije.

Kancelarka Angela Merkel treba da se sastane sa šefovima nemačkih država u utorak kako bi odlučila da li će produžiti trenutnu blokadu, koja ističe 10. januara.

Angela Merkel Da li će Merkelova produžiti blokadu do kraja januara? Foto: Tanjug/AP

U Ujedinjenom Kraljevstvu, gde sedmodnevna stopa zaraze stoji na skoro 400 infekcija na 100.000 stanovnika, premijer Boris Džonson najavio je sinoć nove mere karantina na nivou čitave države kako bi se sprečilo širenje novog visokozaraznog soja korona virusa. One stupaju na snagu u ponedeljak.

Džonson je u televizijskom obraćanju rekao da će u zemlji biti uvedene mere karantina dovoljno stroge da se zaustavi širenje novog soja korona virusa.

Premijer je ranije u toku dana rekao da će biti uvedene oštrije mere za kontrolu širenja korona virusa i da su pred Britancima "teške, teške" nedelje.

Škole će biti zatvorene, kao i sve neesencijalne radnje, dok će građani biti pozvani da ostanu u svojim domovima uvek kada je to moguće.

Građani će domove moći da napuste samo ukoliko ne mogu da rade od kuće.

Izlazak iz domova biće dozvoljen i radi odlaska u kupovinu potrepština kao što su hrana i lekovi, radi vežbanja, pružanja pomoći i nege i odlaska kod lekara.

Sve škole i fakulteti će preći na onlajn nastavu od utorka, osim kada je reč o deci iz ugroženih kategorija i deci zaposlenih u ključnim sektorima. Obdaništa će ostati otvorena.

Britanska teritorija Gibraltar je u subotu uvela dvonedeljnu blokadu nakon što je glavni ministar rekao da se virus "širi brže nego što mogu da ga kontrolišu".

U Francuskoj je u subotu vlada pomerila noćni policijski čas u 15 departmana na istoku i jugoistoku zemlje i on sad počinje u 18 sati.

Incidencija kovida-19 u tim oblastima se penjala brže nego drugde, što je navelo lokalne lidere da pozovu na oštrije zaključavanje.

Vlada je takođe odložila planirano otvaranje muzeja i bioskopa, koje je bilo najavljeno za 7. januar, dok restorani i barovi ostaju zatvoreni širom zemlje. Škole će biti otvorene nakon božićnih praznika u ponedeljak.

Žerom Salomon, zvaničnik ministarstva zdravlja, rekao je da će puni uticaj ljudi koji su se viđali sa drugima tokom božićnih i novogodišnjih praznika prerasti u nove hospitalizacije tek sledeće nedelje, dodajući da je situacija zabrinjavajuća. Broj dnevnih infekcija sada je oko 15.000, u poređenju sa 10.000 početkom decembra.

Dok zdravstveni zvaničnici u Irskoj upozoravaju da je "virus van kontrole", zamenik premijera Leo Varatkar rekao je da nove restrikcije nisu isključene, čak i nakon što je Dablin pooštrio nacionalnu blokadu prošle nedelje drugi put za osam dana.

Stopa zaraze za 14 dana u Irskoj 1. januara iznosila je 381,6 na 100.000 stanovnika, u odnosu na 102,4 dve nedelje ranije.

Produžavanje blokada širom Evrope dolazi usred oštrih kritika na način na koji EU postupa sa nabavkom i distribucijom vakcina.

Iako su SAD dale više od četiri miliona doza vakcina protiv kovida-19, a Velika Britanija je premašila milion, Nemačka je dala 238.000, a Francuska je samo oko 350.

Video: Najmučniji snimci od januara do 31. decembra: Ovako je izgledala 2020. godina u 5 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    5. januar 2021 | 16:33

    Naši elitni krem stručnjaka tvrdi da će koroni stati na rep do kraja januara. 🤣🤣🤣😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA