Sneg u Španiji pravi velike probleme: Najveća oluja u poslednjih 50 godina, Madrid paralizovan

Zbog današnjeg osetnog pada temperature i snežnih nanosa od preko 50 centimetara u nekim gradskim sredinama, vlasti su apelovale na građane da izbegavaju putovanja

  • 0
Madrid

Sneg u Madridu, Foto: Tanjug/AP

Španska prestonica pokušava da se vrati u normalan ritam nakon snežne oluje, nezabeležene u poslednjih 50 godina, koja je paralisala Madrid i velike delove centralne Španije proteklog vikenda.

Zemlja je pod uticajem talasa ledenog vazduha, zbog čega je usporena i masovna vakcinacija protiv korona virusa.

Zbog današnjeg osetnog pada temperature i snežnih nanosa od preko 50 centimetara u nekim gradskim sredinama, vlasti su apelovale na građane da izbegavaju putovanja i da ostanu kod svojih kuća, javlja Associated Press, a prenosi Tanjug.

Oko 700 saobraćajnica u Španiji je pod snegom, pa vlasti podsećaju da su neophodne zimske gume ili lanci za otprilike pola putne mreže.

Vlasti u Madridu apelovale su na građane da po jednu saobraćajnu traku u svakom smeru ostave slobodnu za kretanje vozila hitne pomoći, vojske, buldožera i mehanizacije za rasčišćavanje snega.

Većina radnji i prodavnica u Madridu danas je zatvorena, radi tek po koji supermarket, a najpouzdanije sredstvo prevoza je metro.

Sa madridskog aerodroma danas sleću i poleću avioni manje nego uobičajeno, ali se očekuje puna normalizacija vazdušnog saobraćaja.

U regionima Kastilja la Mača, Madrid i mnogim drugim, škole su danas zatvorene.

Vremenska nepogoda odnela je u Španiji najmanje četiri ljudska života, a oko 1.500 ljudi bilo je zarobljeno u svojim vozilima, neki od njih i više od 24 sata.

Video: Zabranjena putovanja? Stanovnici Madrida snašli se za vreme oluje Filomena i napravili skijalište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA