≫ 

Lisi je u poslednjem trenutku odloženo pogubljenje: Jedina je žena u SAD osuđena na smrtnu kaznu

Njena egzekucija odložena je do saslušanja o njenom mentalnom stanju, prema rečima sudije

  • 1
Lisa Montgomery Foto: Tanjug/AP

Savezni sud u Indijani odložio je egzekuciju Lise Montgomeri, samo nekoliko sati pre nego što je ženi, jedinoj koja je na saveznom nivou osuđena na smrtnu kaznu, ubrizgana smrtonosna injekcija.

Sudija Džejms Hanlon rekao je da "pogubljenje odloženo do saslušanja o njenom mentalnom stanju", prenosi BBC.

Sud je prihvatio obrazloženje advokata da je Montgomeri mentalno bolesna i da u ovom trenutku ne može u potpunosti da shvati razloge zbog kojih je osuđena na smrtnu kaznu.

Radi se o jedinoj ženi koja je u SAD-u osuđena na smrtnu kaznu. Poslednja smrtna kazna nad ženom izvršena je u Misuriju 1953. godine u plinskoj komori.

Montgomeri je osuđena 2004. zbog toga što je zadavila ženu iz savezne države Misuri koja je bila u osmom mesecu trudnoće, a zatim je isekla i uzela njeno dete.

Lisa Montgomery Foto: Wikimedia/Federal inmate mugshot

Lisa Montgomeri je 16. decembra 2004. godine kada je imala 36 godina otputovala iz svog doma u Kanzasu do malog mesta Skidmor u Misuriju kako bi upoznala Bobi Džo Stinet, ženu koju je upoznala na društvenim mrežama kroz zajedničku ljubav prema psima.

Kada je ušla u kuću počela je da davi Stinet sve dok nije izgubila svest. Nakon toga joj je kuhinjskim nožem rasekla stomak i izvadila bebu iz tela. Kasnije je tvrdila da je beba njena.

Montgomeri je 26. oktobra 2007. godine osuđena na smrt. Trebalo bi da bude pogubljena smrtonosnom injekcijom, ali novi datum još nije određen.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    12. januar 2021 | 11:28

    sramota za sudstvo znala da ubije i dete da izvadi a sada neuracunljiva trba dve smrtne kazne da dobije a advokat želim sve najgore da ga snadje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA