≫ 

SAD pogubile Lisu Montgomeri: Ona je prva žena kojoj je ubrizgana smrtonosna injekcija

Posle dramatičnog odlaganja egzekucije u poslednjem trenutku, američka osuđenica je pogubljena rano jutros

  • 11
Lisa Montgomery

Foto: Tanjug/AP

Lisa Montgomeri (52), jedina žena osuđena na smrtnu kaznu na saveznom nivou u SAD, pogubljena je rano jutros zbog ubistva.

Lisa je primila smrtonosnu injekciju u zatvoru u Indijani, nakon što je pogubljenje u poslednjem trenutku ukinuo Vrhovni sud SAD, prenosi BBC.

Slučaj je privukao veliku pažnju u Americi jer je njen advokat tvrdio da je mentalno bolesna i da je trpela ozbiljno zlostavljanje kao dete.

Montgomeri je zadavila trudnicu pre nego što joj je rasekla stomak i kidnapovala njenu bebu u Misuriju 2004. godine.

Njena žrtva Bobi Džo Stinet (23) iskrvarila je na smrt.

Montgomeri je prva žena savezni zatvorenik koju je američka vlada usmrtila u 67 godina.

Egzekucija je dva puta odložena - prvi put zbog korona virusa, a drugi put odlukom sudije - sve dok se presudom Vrhovnog suda nije stvorio put do nje u ranim jutarnjim satima u sredu.

Da podsetimo, juče je savezni sud u Indijani odložio egzekuciju Lise Montgomeri, samo nekoliko sati pre nego što je ženi, jedinoj koja je na saveznom nivou osuđena na smrtnu kaznu, ubrizgana smrtonosna injekcija.

Dramatičnim potezom u ponedeljak, sudija u Indijani zaustavio je zakazano pogubljenje kako bi moglo da se održi saslušanje o mentalnoj sposobnosti.

Sud je prihvatio obrazloženje advokata da je Montgomeri mentalno bolesna i da u ovom trenutku ne može u potpunosti da shvati razloge zbog kojih je osuđena na smrtnu kaznu.

Lisa Montgomeri je 16. decembra 2004. godine kada je imala 36 godina otputovala iz svog doma u Kanzasu do malog mesta Skidmor u Misuriju kako bi upoznala Bobi Džo Stinet, ženu koju je upoznala na društvenim mrežama kroz zajedničku ljubav prema psima.

Lisa Montgomery

Foto: Wikimedia/Federal inmate mugshot

Kada je ušla u kuću počela je da davi Stinet sve dok nije izgubila svest. Nakon toga joj je kuhinjskim nožem rasekla stomak i izvadila bebu iz tela. Kasnije je tvrdila da je beba njena.

Montgomeri je 26. oktobra 2007. godine osuđena na smrt.

Pre nje poslednja žena koja je pogubljena u SAD bila je Boni Hedi, koja je umrla u gasnoj komori u Misuriju 1953. godine.

Savezna pogubljenja bila su pauzirana 17 godina pre nego što je odlazeći predsednik Donald Tramp naredio da se nastave početkom prošle godine.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dux

    13. januar 2021 | 09:37

    Zbog ovakvih stvari i jesu najjaca država na svetu. Oslobadjaju se bagre a ne da ih još stimulišu kao kod nas.

  • Ruja

    13. januar 2021 | 08:56

    Potpuno ispravna odluka smrtna kazna nego šta- šta je drugo zaslužuje

  • LA

    13. januar 2021 | 09:04

    Tako nesto, definitivno, normalna osoba ne moze da uradi. Da je nisu pogubili verovatno bi ostala dozivotno u zatvoru. U SFRJ se isto desilo, mislim u Bosni, ta "nasa" je osudjena na tada maksimalnih 20 godina. Ne znam da li je tacno, ali novine su pisale da je izasla posle 12-13 godina i udala se za zatvorskog cuvara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA