Američki mediji tvrde: Sve veća mogućnost da će Tramp pomilovati sebe

Upad demonstranata u zgradu Kongresa na Kapitol Hilu može da izazove moguće nove legalne probleme sa odlazećeg prvog čoveka SAD

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Odlazeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp razgovao je sa saradnicima o mogućnosti da pomiluje svoju decu i sebe u jeku nereda koji su izbili 6. januara srede na Kapitol Hilu, tvrde tamošnji mediji pozivajući se na izjave insajdera koji su upoznati sa dešavanjima.

Kako javlja CNN, jedan od sagovornika koji je upoznat sa tim razgvorima kazao je da postoji uverenje da je "sve izvesnije da će Tramp pomilovati porodicu i decu, jer bi to sprečilo eventualno krivično gonjenje". Međutim, savetnici i pomoćnici su zabrinuti kako bi javnost shvatila pomilovanje posle nereda koji su izbili 6. januara, kada je pet osoba poginulo.

Ova TVmreža tvrdi da postoji razdor među ljudima bliskim Trampu, te da su mnogi od njih protiv predsednika. Upad demonstranata u zgradu Kongresa na Kapitol Hilu može da izazove moguće nove legalne probleme sa odlazećeg prvog čoveka SAD, njegove saradnike i članove porodice, ukoliko istraga utvrdi da su rečima i akcijama krivično odgovorni za ovaj incident.

Podsećanja radi, Tramp je juče branio svoje postupke, rekavši da je njegov govor demonstrantima u Vašingtonu pre upada u Kapitol Hil bio "prikladan".

Tramp nekoliko sati pre protesta vređao Pensa

Američki mediji tvrde da je Tramp preko telefona psovao potpredsednika Majka Pensa samo nekoliko sati pre nereda, tražeći od njega da na sednici Kongresa ospori rezultate glasanja na predsedničkim izborima na kojima je pobedio demokratski kandidat Džo Bajden.

Prema pisanju lista New York Times, Tramp je vređao Pensa.

- Možeš da budeš zapamćen kao patriota, ili da te istorija pamti kao p**** - navodno je Tramp rekao Pensu, navodi ova novina pozivajući se na tvrdnje dva sagovornika, prenosi "Daily Mail".

Potpredsednik SAD, međutim, objavio je saopštenje pre sednice Kongresa kojom je predsedavao, da neće osporiti Bajdenovu pobedu.

Kongres usvojio rezoluciju o opozivu Trampa

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak uveče rezoluciju kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi predsednik Donald Tramp bio razrešen dužnosti, javljaju agencije.

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Smena predsednika po 25. amandmanu podrazumeva da potpredsednik i većina članova predsednikovog kabineta proglase da predsednik nije sposoban da obavlja svoju ustavnu dužnost.

Potpredsednik Majk Pens sada ima 24 sata da se izjasni da li je spreman da postupi po usvojenoj rezoluciji.

Video: Tramp poručio pristalicama: Idite kući, idite u miru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA