Nacistički simboli tokom tačke u cirkusu u Rusiji: Majmun u naci uniformi, koze sa znakom svastike

Predstava je održana dan nakon Božića, a iz cirkusa kažu da performans nije prekršio ruski zakon

  • 2

Ruski tužioci otvorili su istragu nakon što su životinje u cirkusu izvodile performans dok su na sebi imale nacističke simbole.

Tokom božićne predstave koja je održana 8. januara u gradu Iževsk majmun je nosio nacističku uniformu, dok su dve koze bile ogrnute u nacističke zastave sa svastikom.

Kancelarija tužioca regiona Udmurtija potvrdila je u saopštenju da je pokrenuta istraga nakon što su se fotografije sa predstave pojavile na društvenim mrežama, prenosi Moscow times.

Tokom predstave, koju je lokalni ogranak Pravoslavne crkve priredio dan nakon proslave Božića, primećeno je kako majmuna obučenog u nacističku uniformu vodi žena u sovjetskoj vojnoj uniformi, dok su dve koze izvodile performans ogrnute zastavom sa svastikom.

 

U video snimku lokalni sveštenik Roman Voskresenskik opisuje predstavu kao "istorijski izlet u Božić različitih godina".

Pravoslavna eparhija u Iževsku, glavnom gradu Udmurtske republike, kaže u izjavi da su nacistički simboli korišćeni u epizodi o porazu nemačke vojske u blizini Moskve 1942. godine tokom Drugog svetskog rata.

- Posebna karakteristika cirkuske umetnosti je zabava i nema ničeg iznenađujućeg u činjenici da slike korišćene u njoj imaju ironičan, a ponekad čak i groteskni karakter - rekli su iz eparhije.

I eparhija i cirkus tvrde da performans nije prekršio ruski zakon.

Crkva insistira da je pokrivena izuzećem koje je predsednik Vladimir Putin potpisao u martu 2020. Izuzeće omogućava prikazivanje nacističkih simbola pod uslovom da "stvaraju negativan stav prema nacističkoj ideologiji".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA