≫ 

Insajder pomogao huliganima prilikom upada u Kapitol Hil?

Ali Aleksander, koga su mediji u Americi označili kao desničarski orijentisanog teoretičara zavere i vođe grupa “Zaustavite krađu”, tvrdio je u jednom video snimku da je planirao skup pre nereda sa trojicom Republikanaca

  • 1
Electoral College Protests, Kapitol Hil, Vašington, Demonstracije Foto: Tanjug/AP

Najmanje pet osoba poginulo je kada su demonstranti 6. januara upali u Kapitol Hil, a i dalje kruže pitanja da li je možda neko od članova kongresa ili poliicije pomogao izgrednicima nereda.

Prema pisanju CNN, ovakav događaj nije još zabeležen u modernoj istoriji Sjedinjenih Američkih Država, a Predstavnički dom Kongresa izglasao je juče opoziv protiv predsednika Donalda Trampa zbog optužbi da je podsticao na nasilje 6. januara u Vašingtonu.

Kako navodi ova TV mreža, najmanje jedan od organizatora tvrdi da je bio u koordinaciji sa tri predstavnika Republikanske partije, a postoje nepotvrđeni navodi da je dan pre napada odrađena “izviđačka misija” mesta. Takođe, prema pisanju američkih medija, više od tuce policijaca su pod istragom zbog sumnje da su navodno pomagali demonstrantima.

CNN ističe da postoje indicije i optužbe da su i neki drugi insajderi aktivno pomagali izgrednicima nereda da upadnu u zgradu Kongresa. Ali Aleksander, koga su mediji u Americi označili kao desničarski orijentisanog teoretičara zavere i vođe grupa “Zaustavite krađu”, tvrdio je u jednom video snimku da je planirao skup pre nereda sa trojicom Republikanaca, Polom Gosarom i Endijem Bigsom iz Arizone i Moom Bruksom iz Alabame.

Bruks se obratio demonstrantima pre Trampa i kazao da “biju i uzimaju imena”. Međutim, on se oglasio povodom tih navoda i kazao da je bio jedini koji je rekao okupljenima da svoju bitku vode na biralištima.

CNN je ranije izvestio da je Gosar sam sebe poveza sa grupom Alija Aleksandera, a portparol Endija Bigsa kazao je za tu američku TV mrežu da nikada nije radio sa tim desničarki orijentisanim teoretičarem zavera.

Članica Demokratske partije Majki Šeril izazvala je pažnju javnosti kada je optužila neimenovane Republikance da su pomogli huliganima, tako što su ih doveli u “neku vrstu izviđanja” Kapitol Hila dan ranije.

Međutim, ti navodi još nisu potvrđeni.

Odlazeći predsednik Donald Tramp, koji je postao prvi predsednik u istoriji SAD koji je opozvan dva puta, oglasio se juče preko zvaničnog Tviter naloga Bele kuće, jer su njegovi blokirani.

On je u video poruci osudio svaki vid nasilja, ali nije pominjao opoziv.

Video: Izglasan opoziv Donalda Trampa u Predstavničkom domu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA