≫ 

Kongresmenki izvadili panik dugme u kancelariji pre upada u Kapitol Hil? Osoblje se zabarikadiralo

- Panik dugmad u mojoj kancelariji bili su izvađeni, ceo set - kazala je šefica Preslijinog kabineta

  • 1
Electoral College Protests, Kapitol Hil, Vašington, Demonstracije Foto: Tanjug/AP

Kada su demonstranti upali 6. januara u zgradu Kongresa na Kapitol Hilu, dugmad za poziv upomoć u kancelariji kongresmenke Ajane Presli bili su iščupani, zbog čega je njen štab počeo da paniči i morali su da se zabarikadiraju kada su u tu ustanovu uleteli izgrednici nereda, javljaju svetski mediji.

Šef Preslijevog osoblja Sara Gro kazala je da su kongresmenka i njeni saradnici pozvani ranije na sednicu Kongresa kako bi se potvrdili rezultati izbora, pre nego što je došlo do upada demonstranata.

- Bila sam zabrinuta. Osećala sam da su tenzije porasle u vidu retorike i ciljeva (Donalda) Trampa da izazove nasilje - kazala je Gro za "Boston Globe".

Kada su demonstranti upali u zgradu, osoblje kongresmenke zabarikadiralo je ulaz u njenu kancelariju koristeći nameštaj i balone za vodu. Grou je stavila gas masku i pretražila sobu kako bi našla dugmad za poziv upomoć, ali je shvatila da ih nema.

- Panik dugmad u mojoj kancelariji bili su izvađeni, ceo set - kazala je ona.

Nisu mogli da otkriju zašto ih nema, a a Gro je kazala da ih je ranije koristila i da ih od tada nije upotrebljavala.

Saradnici Preslijeve su rutinski vežbali krizne scenarije zbog brojnih pretnji smrću koje je u prethodne dve godine dobila ova kongresmenka, tako da je osoblje bilo upoznato sa prekidačima za poziv upomoć.

Kako piše "Daily Mail", pretnja od huligana izvazvala je bojazan kod Preslijeve zbog nekoliko razloga. Naime, ona pati od alopecije, autoimunog poremećaja zbog čega je rizična grupa kada je reč o korona virusu, kojim je mogla da se inficira kada se krila sa ostalim članovima kongresa od demonstranata.

Ona je odvedena na tajnu lokaciju gde se sakrila sa ostalim članovima Kongresa i tamo su počeli sa pisanjem odredbi opoziva Trampa.

Presli je nedavno prokomentarisala dešavanja 6. januara na Kapitol Hilu.

- Iskustva su bila jeziva, ali nažalost i vrlo poznata u najdubljem smislu. Naravno da se plašim, ali strah nije ništa novo - kazala je ona za "MSNBC".

Portparolka kongresmenke Presli kazala je da je nestanak panik dugmadi “slučaj koji je trenutno pod istragom”.

- Naše osoblje koristilo je ranije te uređaje i regularno su bili testirani i održavani - navodi se u saopštenju Preslijevog kabineta.

Video: Obezbeđenje pištoljima sprečavalo upad u salu Senata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    14. januar 2021 | 17:38

    Duboka drzava ju je verovatno planirala kao zrtveno jagnje, da bi jos vise vrsili pritisak na Trampa. Verovatno je demokrata, verovatno je njena kanelarija bila na ruti protestanata, i verovatno je potpuno nebitna i zamenljiva. Jedino sto demonstanti nisu bili toliko ludi da lincuju tamo ljude. To je ono na sta nisu racunali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA