Bio je "Bog za bebe", pomogao brojnim parovima: Decenijama kasnije otkrivena njegova mračna tajna

Istraga je otkrila da je doktor decenijama svojom spermom oplođivao žene bez njihovog ili znanja njihove porodice

  • 5
Quincy Fortier

Printskrin: Youtube/HBO

Doktor Kvinsi Fortijer iz Las Vegasa bio je poznat kao specijalista za neplodnost i godinama je pomagao parovima koji su imali problema sa začećem. Zvali su ga "Bog za bebe", ali tek decenijama kasnije otkrivena je njegova mračna tajna - mnoga deca koja su rođena uz njegovu intervenciju saznala su da je dr Fortijer koristio svoju spermu da oplodi njihove majke bez njihovog znanja i pristanka.

Ova neverovatna i šokantna priča ispričana je u dokumentarcu koji se i zove "Bog za bebe" (Baby God) i koji donosi i svedočenja njegove dece.

Jedna od njegovih "žrtava" bila je Kejti Holm, koja se nakon udaje u 22. godini borila da zasnuje porodicu. Bilo je to početkom 1960. a neplodnost je bila tabu tema. Čula je za doktora "specijalistu za neplodnost" Kvinsija Fortijera, koji je otvorio prvu žensku bolnicu u gradu i pomogao brojnim parovima.

Obećao je da će oploditi Holm uzorkom sperme njenog supruga, preneo je Guardian.

- U to vreme, svi moji prijatelji su imali decu, samo mi nismo. Niko nije mogao da nam pomogne, sve dok nismo našli dr Fortijera - rekla je Kejti koja danas ima 77 godina.

Ona je tad sa sobom donela čašicu muževljeve sperme, a 1966. godine je napokon rodila ćerku Vendi.

- Često bih pogledala Vendi i pomislila kako ne liči ni na koga iz muževljeve porodice - rekla je Kejti.

Decenijama kasnije, u martu 2018. godine njena ćerka Vendi je iz zabave uradila kućni DNK test i šokirala se rezultatima - pojavilo se ime koje nije znala, Fortijer.

- Ispostavilo se da moj tata nije moj otac. Moj otac je doktor za neplodnost iz Las Vegasa - rekla je Vendi, koju je to otkriće veoma potreslo. Toliko da kaže da je dugo želela da ode na plastičnu operaciju kako bi sa lica skinula sve sličnosti sa Fortijerom.

Baza podataka je razotkrila mračnu tajnu koja se decenijama skrivala: lekar koji je jednom proglašen lekarom godine u Nevadi svojom spermom je oplodio brojne žene, bez njihovog ili znanja njihove porodice.

Prevara koja je trajala decenijama ostavila je u šoku brojne porodice, a Vendi ima najmanje još 23 braće i sestara. Jedan od sinova dr Kvinsija veruje da ih ima na stotine.

Istraga je pokazala da je Fortije decenijama na ovaj način oplođivao žene, čak i one koje nisu dolazile zbog problema sa začećem, već zbog ginekoloških problema.

To je slučaj Doris Otis, koja je 1948. godine došla kod dr Kvinsija zbog blage infekcije. Dr Kvinsi ju je oplodio tokom uzimanja brisa i tako je Doris neplanirano začela i rodila Majka, koji danas ima 71 godinu i tek je 2017. godine saznao ko mu je otac.

Režiserka Hana Olson rekla je kako su, dok je istraga išla sve dublje, otkrili mnogo mračnije stvari nego što je mogla da zamisli.

Među njima je i navodno zlostavljanje njegovih pastorki, od kojih je jednu oplodio svojom spermom i poslao u kuću za nevenčane majke u Minesoti. Ona je rodila sina Džonatana, kog je dala na usvajanje. Upravo je to i jedna od najčudnijih priča.

Naime, Džonatan je još jedan od Fortijerovih sinova koji danas ima 55 godina. Kada je bio beba, usvojili su ga luteranski pastor i medicinska sestra iz Minesote.

Džonatan je sa 17 godina upoznao svoju biološku majku i tada mu je ona ispričala da ga je "bezgrešno začela".

- Čak i sa 17 godina, iako nisam imao informacije, osećao sam neku tamnu senku iza pitanja ko mi je otac. Kasnije mi je majka kroz pisma objašnjavala da je bila devica pre nego što je zatrudnela sa mnom i ispričala mi je priču koja mi je tad bila suluda. Rekla mi je da je išla na ginekološki pregled kod Fortijera i da je on pomešao štapiće, pa je tako zatrudnela. Kasnije joj je rekao, kako bi joj objasnio zašto je trudna, a devica je, da je "bezgrešno začela" - ispričao je on.

Dokumentarac, pored svedočenja Fortijeove dece, donosi i priču o Kvinsijevom zakonitom sinu koji je Kvinsija tužio za seksualno zlostavljanje njega, njegove braće i sestara i još dece. Kvinsi je u tom suđenju odneo pobedu.

Dvoje najmlađe Fortijerove dece, koji su bili uz njega tokom suđenja i nakon njegove smrti, u filmu se prisećaju svog oca kao ljubaznog, velikodušnog čoveka. Jedna ćerka, Sonja Fortijer, kaže da ne želi da zna da li su navodi o zlostavljanju bili tačni.

Fortijer je negirao optužbe i nikada nije podignuta optužnica, prema časopisu Review-Journal.

Dr Fortijer je preminuo 2006. u 94. godini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cedo

    17. januar 2021 | 18:28

    Teski ludak.

  • DARKO 100%

    17. januar 2021 | 17:57

    Kako polako sva istina ovog sveta izlazi na vidjelo

  • Vlada

    17. januar 2021 | 19:36

    I ovo se dogadja u Americi. Ovo kažem zbog onih koji odmah lupaju minuse na sam pomen Amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA