"Rep protiv diktature": Grupa sa Tajlanda svojim pesmama nervira vlast, poslednji spot je zabranjen

Poslednji spot za pesmu "Reform" snimljen je na protestu

  • 1
Rap Against Dictatorship

Foto: Profimedia/SOPA Images Limited/Alamy

Tajlandska grupa "Rep protiv diktature" odražava puls mladih u toj zemlji od kojih mnogi već mesecima protestuju protiv vlade, zahtevajući promene. Njihovi tekstovi i spotovi šokirali su mnoge na vlasti, što je dovelo do toga da njihov najnoviji video bude zabranjen na YouTube u toj zemlji.

BBC je doneo priču o mladićima koji čine ovu grupu, a čiji su komentari o vojsci i monarhiji zaprepastili ljude na vrhu države.

- Ja sam Dečatorn Bamrungmuang. Nadimak mi je Hoki. Reper sam i član grupe "Rep protiv diktature". Počeli smo grupu pod vojnom huntom koja je 2014. organizovala puč - kaže ovaj član grupe.

On ističe da ime grupe ne odražava samo vojni režim u državi koji je zbacio vladu i oteo ustav narodu. Odnosi se i na probleme sa političkim establišmentom mnogo pre, a ti problemu su "pustili korene duboko u naše područje, kao što su obrazovni sistem ili vlada".

Grupa je imala nastupe na brojnim protestima koji su započeli u julu, a na kojima se traži promena. Hoki je bio hapšen i optuživan za pobunu nakon nastupa. Sada se suočava sa kaznom od sedam godina zatvora.

Poslednji spot za pesmu "Reform" snimljen je na protestu. Zbog striktnih zakona na Tajlandu, čak ni BBC nije objavio neke reči te pesme. Taj spot je blokiran na mrežama u zemlji.

- Zbog političke situacije 2020. odabrali smo ime pesme "Reform", reč koja je jaka i koja predstavlja šta demonstranti traže. Mislim da je naša uloga kao megafon, da pojačamo određene reči, rečenice i sadržaj - kaže on.

U tekstu se kralj ili monarhija ne pominju direktno.

- Ipak, možete da kažete da smo izabrali reč "Reforma" jer je to treći zahtev protesta - dodao je reper.

Tri osnovna zahteva protesta na Tajlandu su ostavka premijera Prajuta Čan Oča, novi ustav i reforma monarhije.

- Treći zahtev, reforma monarhije je mozda najteži od ova tri za postizanje, ali mislim da svi, uključijući i nas, želimo da na to bude odgovoreno. Želimo odluku, odgovornost ili otvorenu diskusiju u našem društvu - dodaje on.

Zahtevi su međutim razbesneli rojaliste. Oni veruju da kralj mora da bude iznad kritika.

- Problem je jednostavno odmah "pesme su nepristojne, ne želim da ih čujem", ali zapravo ne čuju poruku koju mi pokušavamo da pošaljemo. Čim čuju pesmu smatraju je vulgarnom, punom psovki, ali mi imamo mnogo poruka iza toga - naglasio je Hoki.

Video: Posle 3 godine od nesreće Marina je ustala iz kolica: Na Tajlandu joj ulili nadu, pokrenula je volja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA