Holandska vlada podnela kolektivnu ostavku zbog skandala koji je doveo do bankrota i razvoda brakova

Porodice su morale da vrate desetine hiljada evra dodeljenih subvencija, što ih je odvelo u finansijsku propast

  • 3
Mark Rute Holandija

Foto: Tanjug/AP

Vlada holandskog premijera Marka Rutea kolektivno je podnela ostavku zbog izveštaja koji je tereti za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci, a što je hiljade porodica odvelo u finansijsku propast, prenosi nacionalna televizija NOS.

Rute će kasnije danas o toj odluci obavestiti kralja Vilema-Aleksandera i održati konferenciju za novinare, prenosi Rojters.

To je treći put da je kabinet Rutea pao zbog afere o dodacima za brigu o deci, dva meseca pre izbora za donji dom parlamenta.

Parlamentarna istraga zaključila je prošlog meseca da je učinjena neviđena nepravda nedužnim porodicama, koje su bile prisiljene da vrate desetine hiljada evra dodeljenih subvencija, što je dovelo do nezaposlenosti, bankrota ili razvoda, preneo je ranije Gardijan.

Mark Rute Holandija

Foto: Tanjug/AP

Rute, koji se nalazi na funkciji od 2010. godine, rekao je krajem prošlog meseca da je afera, koja se proteže gotovo tokom čitave protekle decenije, bila sramotna.

Otprilike 10.000 porodica dobilo je naknadu u iznosu od najmanje 30.000 evra.

Porodice su ove nedelje podigle optužnice protiv petorice političara, uključujući ministra finansija Vopkea Hoekstre i ministra ekonomije Erika Viebesa, zbog njihove uloge u lošem upravljanju subvencijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    15. januar 2021 | 14:43

    Odgovornost i ostavka..Nesto sto na Balkanu ne postoji.

  • Banacanka

    15. januar 2021 | 16:29

    Polako sa analizom sta je na Balkanu, Prvo zlatna demokratija, gde je Belgija, zasto je tamo na videlu postovanje ljudskih prava, svi sem njih koji imaju plavu, ostali van prava, mislim bez ljudskih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA