Raste broj žrtava razornog zemljotresa u Indoneziji: Strahuju od novih potresa i cunamija

Više hiljada preplašenih građana napustilo je svoje domove u potrazi za lokacijama na višem terenu

  • 0
Zemljotres u Indoneziji, Indonezija

Foto: Tanjug/AP

Broj poginulih u snažnom zemljotresu, koji je danas pogodio indonežansko ostrvo Sulavesi, porastao je na 42, dok je više od 820 osoba povređeno, saopštila je nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa te zemlje.

Više osoba ostalo je zarobljeno ispod ruševina posle zemljotresa, jačine 6,2 stepena Rihtera, a usledilo je i više desetina naknadnih potresa.

Vlasti upozoravaju na dodatne zemljotrese, koji bi mogli da pokrenu cunami, prenosi Rojters.

Više hiljada preplašenih građana napustilo je svoje domove u potrazi za lokacijama na višem terenu, kada je zemljotres pogodio oblast udaljenu šest kilometara seveoristočno od grada Majane, na dubini od 10 kilometara, oko 1.30 časova po lokalnom vremenu.

Prema navodima nacionalne agencija za ublažavanje katastrofa, najviše žrtava zabeleženo je u Mamuju i susednom okrugu Majaneu.

U zemljotresu i naknadnim potresima uništeno je više od 300 domova i dva hotela, a sa zemljom su sravnjene bolnica i kancelarija regionalnog guverenera, gde je, kako su naveli zvaničnici za Rojters, nekoliko osoba zarobljeno ispod ruševina.

Zbog pojačane seizmičke aktivnosti pokrenula su se tri klizišta, prekinuto je snadbevanje električnom energijom i oštećeni su mostovi koji vode do regionalnih čvorišta, kao što je grad Makasar.

Za sada nije izdato upozorenje na cunami, ali je šef agencije za meteorologiju i geofiziku (BMKG) Dvikorita Karnavati upozorila na konferenciji za novinare na dodatne potrese i mogućnost da novi snažan zemljotres pokrene cunami.

Ona je dodala da je nakon zemljotres usledilo najmanje 26 dodatnih potresa, kao i da je današnjem zemljotresu prethodnio zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale prethodnog dana.

U septembru 2018. grad Palu na Sulavesiju pogodio je iznuzetno snažan zemljotres jačine 7,5 stepena Rihtera, koji je prouzrokovao razoran cunami.

U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 4.300 ljudi, a najmanje 170.000 je moralo da napusti svoj dom.

Jutro posle Božića 2004. godine, zemljotres jacine 9,1 stepen sa epicentrom u blizini ostrva Sumatra izazvao je cunami sa talasima visine i do 17,5 metara koji su prekrili obale Indonezije, Šri Lanke, Indije, Tajlanda i devet drugih zemalja, ostavljajući za sobom pustoš i usmrtivši više od 230.000 ljudi, podseća agencija.

Video: Ovako je zemljotres u Petrinji tresao ribnjak

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA