≫ 

VIktorija Nuland, poznata kao "Obamin jastreb", postala treći najvažniji čovek u Stejt departmentu

Kako su neki mediji ranije pisali, to bi moglo da znači da bi njen delokrug rada verovatno podrazumevao i Zapadni Balkan, uključujući i Srbiju koja joj nije nepoznanica

  • 2
Victoria Nuland Foto: Profimedia

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovao je danas Vendi Šerman za zamenicu državnog sekretara, a Viktoriju Nuland za državnog podsekretara za politička pitanja, što znači da će njih dve zauzeti drugu i treću najvišu poziciju u Stejt departmentu.

Nuland je karijerni diplomata, koja je, između ostalog, u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame radila kao pomocnik državnog sekretara za Evropske i evroazijske poslove, a bila je i ambasador SAD u NATO i portparol Stejt departmenta.

Kako su neki mediji ranije pisali, to bi moglo da znači da bi njen delokrug rada verovatno podrazumevao i Zapadni Balkan, uključujući i Srbiju koja joj nije nepoznanica, jer je u okviru balkanske turneje boravila u njoj.

Šerman je, kako navodi Rojters, veteran američke spoljne politike i ključni pregovarač nuklearnog sporazuma sa Iranom, postignutog 2015. godine, iz kojeg su se SAD povukle u vreme administracije odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Bajden je danas, između ostalih, imenovao i jednog od svojih dugogodišnjih savetnika za spoljnu politiku Brajana Mekeona za zamenika državnog sekretara za upravljanje i resurse, a Boni Džekins za podsekretarku za kontrolu naoružanja i međunarodna bezbednosna pitanja.

Za podsekretara za civilno društvo, demokratiju i ljudska prava imenovao je Uzru Zej.

Bajden je u saopštenju naveo da tim ljudi koje je imenovao otelotvoruje njegovo uverenje da je Amerika najjača kada sarađuje sa saveznicima i dodao da je uveden da će novoimenovani "iskoristiti svoje diplomatsko iskustvo i svoje veštine da obnove globalno i moralno liderstvo Amerike".

- Amerika se vratila - poručio je Bajden.

Novinska agencija Associated Press ocenjuje da je Bajden davanjem mesta u Stejt departmentu grupi bivših karijernih diplomata i veterana iz administracije Obame nagovestio da želi da se vrati tradicionalnoj spoljnoj politici posle, kako navodi, četiri godine neizvesnosti i nepredvidljivosti u vreme Donalda Trampa, prenosi Tanjug.

U odboru američkog Senata za spoljne poslove u utorak će biti odžano saslušanje za potvrdu imenovanja Bajdenovog izbora za američkog državnog sekretara - Entonija Blinkena.

Imenovanje Šerman, Mekeona, Nuland, Dženkins i Zeje zahteva takođe potvrdu Senata, za razliku od ostalih pozicija.

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raska

    16. januar 2021 | 17:53

    Sad cete da vidite demokrate na delu.Iran,Irak,Avganistan,Severna Koreja zatim na prolece nastupamo mi sa Kosovom I Metohijom I Republikom SRPSKOM.Zivi bili pa videli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA