≫ 

Neverovatan uspeh Nepalaca, osvojili K2: 30 odsto svih koji su to pokušali ranije, poginuli su

K2 dva je prvi put osvojen pre 66 godina

  • 0
Šerpasi

Foto: Printscreen/Youtube/BALTISTAN TIMES

Tim Šerpasa iz Nepala napravio je veliki uspeh tako što je uspeo da se prvim zimskim usponom dočepa vrha K2, koji je drugi najviši na svetu.

Kako javlja “Guardian”, 10 Šerpasa, među kojima je najpoznatiji Nirmal Puja, bivši pripadnik Gurki i britanskih specijalnih snaga koji se prethodno popeo na svih 14 vrhuva visine od 8.000 metara i više u samo šest meseci, uspeli su da osvoje K2.

Napustili su svoj kamp u jedan sat ujutru i borili se sa temperaturama koje su dostizale i minus 40 stepeni Celzijusa. Međutim, kako prenose svetski mediji, vetar nije bio toliko jak i bilo je sunca.

K2 dva je prvi put osvojen pre 66 godina, a to su učinili Aćile Kompanjoni i Lino Lasedeli - prethodno su pokušali šest puta tokom zime da se domognu planine, ali nisu uspeli u tome.

Ovaj vrh visok je 8,611 metara, a slavlje ekspedicije pokvareno je smrću španskog planinara Sergija Mingotea, koji je bio deo ekspedicije, ali ne i član tima koji se pokušavao popeti na vrh.

Prema rečima Karara Haidrija, sekretara Alpskog kluba Pakistan, službenog planinarskog saveza u zemlji, Španac je preminuo u baznom logoru, a povrede je zadobio prilikom pada.

Video: Spušta se naglavačke s planinčuge neke, pogledajte ludu priču Spajder deke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA