≫ 

Litvanija, Letonija i Estonija za restriktivne mere Rusiji zbog hapšenja Navaljnog

- Zahtevamo da pod hitno bude pušten - naveo je Landsbergis

  • 15

Litvanija, Letonija i Estonija, zemlje-članice Evropske unije, pozvale su večeras na "uvođenje restriktivnih mera" Rusiji nakon što je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni uhapšen na aerodromu u Moskvi, saopštio je na Tviteru litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis.

- Zahtevamo da pod hitno bude pušten - naveo je Landsbergis, koji je ocenio da je zadržavanje Navaljnog u pritvoru "potpuno neprihvatljivo".

Litvanski ministar poručio je da bi EU trebalo da brzo reaguje, ukoliko Navaljni ne bude pušten i da treba razmotriti uvođenje reskrtiktivnih mera kao odgovor na, kako je naveo, "ovaj besraman čin".

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni priveden je večeras na moskovskom aerodromu Šeremetjevo na pasoškoj kontroli po povratku u Rusiju iz Nemačke, saopštili su Federalna služba za izvršenje kazni i njegov advokat, a potvrđuju i svedoci.

To je prvi put da se Navaljni vratio u Rusiju otkako je navodno otrovan prošlog leta.

Francuska traži momentalno oslobađenje Navaljnog

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je momentalno oslobađanje ruskog opozicionara.

- Sa velikom zabrinutošću smo primili vest o hapšenju Alekseja Navaljnog. Sa svojim evropskim partnerima pomno pratimo situaciju i tražimo momenatlno oslobađanje Navaljnog - izjavila je predstavnica Ke d'Orseja Anjes von der Mil, prenosi Rojters.

Hakerski napad na sajt zatvorskih vlasti

Hakeri su izvršili napad na zvanični sajt ruske Federalne službe za izvršenje zatvorskih sankcija (FSIZS), čiji su pripadnici večeras na moskovskom aerodromu Šeremetjevo priveli Navaljnog.

- Veb sajt je već dva sata pod neprekidnim hakerskim napadima. Stručnjaci rade na podizanju sajta", prenosi TASS izjavu izvora bliskog FSIZS koji kaže da se još uvek ne zna odakle se izvode napadi na zvanični sajt ove službe.

Služba za odnose s javnošću FSIZS objavila je ranije da je opozicionar Navaljni priveden na pasoškoj kontroli odmah nakon večerašnjeg povratka iz Berlina na moskovski aerodrom Šeremetjevo, prenosi Tanjug.

Prema navodima očevidaca, Navaljni je zadržan u pritvoru kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole pre formalnog ulaska u Rusiju, a njegovoj supruzi Juliji, portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. januar 2021 | 22:30

    Сад ће да им се придруже и друге велесиле, Албанија и Хрватска...

  • Zeljko ex JSO

    17. januar 2021 | 22:11

    Čuj ovih bivsih fašističkih državica?Pa to treba zgaziti!

  • nikolas

    17. januar 2021 | 22:02

    POCINJE NOVI TALAS PARANOICNE RUSOFOBIJE -DOLAZI BAJDEN I BICE RATA U EVROPI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA