Zaharova poručila Bajdenovom savetniku posle hapšenja Navaljnog: "Bavite se svojim problemima"

Navaljnog je večeras zadržala policija posle pasoške kontrole na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi

  • 8
Joe Biden, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je večeras stranim političarima, koji kritikuju hapšenje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima.

Ona se oglasila nakon što je Džejk Saliven, kojeg Džo Bajden namerava da imenuje za pomoćnika za nacionalnu bezbednost, pozvao da se hitno oslobodi Navaljni, koji je veceras uhapšen na aerodromu u Moskvi.

- Što se tiče Salivena (i drugih inostranih zvaničnika koji objavljuju unapred pripremljene komentare): poštujte međunarodno pravo, ne zadirite u nacionalno zakonodavstvo suverene države i bavite se problemima u svojoj zemlji - napisala je Zaharova na Fejsbuku, a navodi Sputnjik.

Na vest o hapšenju Navaljnog reagovali su i drugi svetski zvaničnici, uključujući predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je ocenio da je hapšenje ruskog opozicionara nedopustivo i pozvao ruske vlasti da ga oslobode, prenosi Tanjug.

"Navaljni odmah da bude oslobođen"

Džejk Saliven, budući savetnik za nacionalnu bezbednost novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena, poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi Navaljnog.

- Navaljni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde - navodi se u Tviter objavi Džejka Salivena, budućeg Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Kako javlja Reuters, dodaje se "da napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas", prenosi Tanjug.

Navaljnog je večeras zadržala policija posle pasoške kontrole. Prema navodima ruskih medija, njega su zadržali pripadnici moskovske policije koji mu nisu rekli zašto je lišen slobode, a "Komersant" tvrdi da je on pritvoren pošto ga čeka suđenje.

Njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju.

Podsećanja radi, Navaljnom je poručeno iz Moskve da ako se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biće uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu.

Advokat Navaljnog potvrdio je da je njegov klijent zadržan.

Ruska policija uhapsila je nekoliko pristalica kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog na moskovskom aerodromu Vnukovo, dok su čekali da on sleti, javio je OVD-Info. Inicijalno je ruski opozicionar trebalo da sleti na toj vazdušnoj luci, ali se avion umesto toga prizemljio na aerodromu Šeremetjevo.

On je skoro pet meseci proveo na lečenju u Nemačkoj. Navaljni se oporavljao od posledica navodnog trovanja nervnim agensom "novičok" dok je u avgustu prošle godine putovao iz ruskog grada Tomsk za Moskvu.

Zbog pogoršanog stanja, avion je hitno sleteo u Omsk gde je Navaljni prebačen u lokalnu bolnicu, a nekoliko dana posle toga, transportovan je na dalje lečenje u Berlinu. Prema navodima tamošnjih lekara, ruski političar navodno je bio otrovan "novičokom".

Ruski opozicionar je svojevremeno u intervjuu za nemački list "Der Spiegel" kazao je da je za napad na njega odgovoran Putin, a zvanični Kremlj demantovao je da je organizovao trovanje političara.

Predsednik Rusije je, međutim, to demantovao, a rekao je da je lično intervenisao kako bi se Navaljni prebacio na lečenje u Nemačkoj.

Video: Navaljni priveden na aerodormu Šeremetjevo u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA