≫ 

Francuska i SAD traže oslobađanje Navaljnog, Rusija zahteva poštovanje zakona

Navaljnog je noćas zadržala policija posle pasoške kontrole na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi

  • 12
Aleksej Navaljni Foto: Printscreen/Twitter/@Kira_Yarmysh

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je momentalno oslobađanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je uhapšen sinoć po povratku iz Berlina u Moskvu.

- Sa velikom zabrinutošću smo primili vest o hapšenju Alekseja Navaljnog. Sa svojim evropskim partnerima pomno pratimo situaciju i tražimo momenatlno oslobađanje Navaljnog - izjavila je predstavnica Ke d'Orseja Anjes von der Mil, prenosi Rojters.

Džejk Saliven, budući savetnik za nacionalnu bezbednost budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena, poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je večeras priveden po povratku iz Berlina u Moskvu.

- Navaljni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde - navodi se u Tviter objavi Salivena.

Kako prenosi Rojters, dodaje se da "napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas".

Oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i poručila je stranim stranim političarima, koji kritikuju Navaljnog, da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima.

Ona se oglasila nakon što je Džejk Saliven, kojeg Džo Bajden namerava da imenuje za pomoćnika za nacionalnu bezbednost, pozvao da se hitno oslobodi Navaljni, koji je sinoć uhapšen na aerodromu u Moskvi.

- Što se tiče Salivena (i drugih inostranih zvaničnika koji objavljuju unapred pripremljene komentare): poštujte međunarodno pravo, ne zadirite u nacionalno zakonodavstvo suverene države i bavite se problemima u svojoj zemlji - napisala je Zaharova na Fejsbuku, a prenosi Sputnjik.

Na vest o hapšenju Navaljnog reagovali su i drugi svetski zvaničnici, uključujući predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je ocenio da je hapšenje ruskog opozicionara nedopustivo i pozvao ruske vlasti da ga oslobode.

Video: Navaljni priveden na aerodormu Šeremetjevo u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA