≫ 

Trampov poslednji potez pre odlaska iz Bele kuće: Pomilovaće još oko 100 ljudi?

Bela kuća je navodno u nedelju održala sastanak kako bi finalizovala listu za pomilovanja

  • 1
Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp sprema se da izda oko 100 pomilovanja i naloga za ublažavanje kazni tokom svog poslednjeg celodnevnog boravka u kabinetu u utorak, tvrde izvori za CNN. Među ljudima koji će navodno da budu pomilovani su i neki "kriminalci u odelu", ali sam Tramp nije stavio sebe na spisak.

Bela kuća je navodno u nedelju održala sastanak kako bi finalizovala listu za pomilovanja, navode ti izvori.

Njegovi sadarnici navodno tvrde da je Tramp bio posebno fokusiran na prebrojavanje glasova izbornog koledža, te da zbog toga nije doneo konačne odluke o pomilovanju. Očekuje se da će ova serija pomilovanja u utorak biti poslednja, osim u slučaju da Tramp u poslednjem trenutku ne odluči da pomiluje i neke svoje kontroverzne saradnike, članove svoje porodice ili samog sebe.

Pomilovanja su jedna od stavki koje Tramp mora da izvrši pre nego što se njegovo predsednikovanje završi za nekoliko dana. Zvaničnici Bele kuće još nemaju pripremljena izvršna naređenja, a predsednik se nada će skinuti oznaku tajnosti sa podataka koji se odnose na istragu o Rusiji pre nego što ode sa funkcije.

Neredi 6. januara koji su doveli do drugog Trampovog opozica zakomplikovali su njegovu želju da pomiluje sebe, svoju decu i ličnog advokata Rudija Đulijanija. U ovom trenutku njegovi pomoćnici ne misle da će to učiniti, ali ostalo je još nekoliko dana do kraja njegovog mandata.

Nakon nereda, savetnici su podstakli Trampa da se odrekne samopomilovanja jer bi se tako činilo da je za nešto kriv, navodi CNN. Njegovi saradnici su ga takođe navodno pozvali da ne pomiluje nikoga ko je umešan u opsadu Kapitola, uprkos Trampovom prvobitnom stavu da umešani nisu učinili ništa loše.

Stoga se na papiru ne nalazi ni njegovo ime, ali on može da izda pomilovanje sve do podneva 20. januara, kada će dužnost preuzeti Džo Bajden.

I druga važna imena, poput Džulijana Asanža, takođe nisu uključena na ovaj spisak. Nije poznato ni da li će biti pomilovan Trampov bivši savetnik Stiv Benon.

Video: Izglasan opoziv Donalda Trampa u Predstavničkom domu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljakse

    18. januar 2021 | 13:44

    Normalno da nece pomilovati Snoudena ili Asanza jer su oni nocna mora i njega i Bajdena jer Snouden i Asanz iznose istinu a Tramp i Bajden ce se boriti svim silama da istina ne ispliva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA