≫ 

Hapšen je više od 10 puta: Kada je i zašto Navaljni morao iza rešetaka?

Navaljni je iza rešetaka završio više od deset puta i proveo je na hiljade dana u pritvoru od 2011. godine

  • 3
Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je u nedelju, odmah po povratku iz Nemačke, uhapšen u Rusiji. Iako brojni evropski lideri pozivaju na njegovo oslobađanje, istaknuti političar i dalje se nalazi u pritvoru, a ovo je samo jedno u nizu njegovih hapšenja.

Navaljni je iza rešetaka završio više od deset puta i proveo je na hiljade dana u pritvoru od 2011. godine. Juče se vratio sa lečenja iz Nemačke gde je bio od avgusta prošle godine nakon navodnog trovanja u Rusiji. Vratio se u Moskvu posle šest meseci i nedugo potom je uhapšen odmah na aerodromu "Šermetjevo"

Radio Slobodna Evropa objavio je grafikon koji tačno pokazuje koliko često je Navaljni hapšen i koliko dana u godini je proveo u zatvoru.

Počev od 2011. godine, hapšenje Alekseja Navaljnog postalo je prilično često. Krajem te godine proveo je 15 dana u pritvoru, a potom je u maju 2012. godine takođe bio 15 dana zatvoren, te uhapšen još tri puta pored toga, prenosi RSE.

Ništa bolja situacija nije bila ni 2013. godine. U julu te godine osuđen je na pet godina zatvora zbog optužbi za proneveru. Oslobođen je narednog dana nakon što je na hiljade Rusa protestovalo protiv ove odluke. U oktobru mu je potom data petogodišnja uslovna kazna.

Zbog optužbi za proneveru i pranje novca, Navaljni je stavljen u kućni pritvor 28. februara 2014. godine.

Nakon skoro godinu dana kućnog pritvora, navaljni je 5. januara 2015. godine skinuo svoju "nanogicu" i izašao iz stana kako bi otišao u prodavnicu da kupi mleko. Te godine je na kraju 15 dana ponovo proveo iza rešetaka.

Zanimljivo je da su Navaljnom uporedo išle dve uslovne kazne. On je osuđen i na tri i po godine uslovno zbog finansijskog zločina u takozvanom slučaju "Iv Roše". Njegov brat Oleg takođe je osuđen na istu kaznu.

Tokom 2017. godine, Navaljni je u više navrata morao u zatvor. Na pet dana je lišen slobode u martu, potom je deset dana proveo u pritvoru u aprilu. Serija zatvaranja nastavila se i u junu, julu i oktobru, a pritvoren je bio i u septembru.

I 2018. godina je bila isto toliko burna. Priveden je u januaru, potom i u februaru, a onda su ga rešetke čekale u maju i junu. Tog juna mu je sud u Moskvi produžio petogodišnju ulovnu kaznu u takozvanom slučaju "Kirovles" za godinu dana.

Usledila su zatvaranja ponovo u avgustu, septembru i oktobru.

I tokom 2019. godine, Navaljni je 40 dana proveo iza rešetaka. U julu je osuđen na 10 dana zatora zbog kršenja zakona organizujući i učestvujući u nesankcionisanom javnom događaju, a onda je tokom izdržavanja te kazne osuđen na još 30 dana zatvora zbog poziva na protest 27. jula.

Nekoliko dana kasnije, 1. avgusta, Navaljni je podneo žalbu nakon što je hospitalizovan sa osipom i oteklinama na licu. Rekao je da veruje da je otrovan u pritvoru.

Za Alekseja Navaljnog 2020. godina je protekla bez hapšenja, ali veoma teško, s obzirom na to da je u avgustu umalo izgubio život. On se u nedelju posle šest meseci vratio u domovinu sa lečenja u Nemačkoj, gde su ga odmah sačekali pripadnici bezbednosnih službi, a uhapšen je odmah posle pasoške kontrole.

Njemu je ranije iz Moskve poručeno da će, ukoliko se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biti uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu.  Ruska zatvorska služba je saopštila da je zadržan zbog "ponovljenog kršenja uslovne slobode", nakon što je osuđen zbog pronevere novca, u slučaju za koji je rekao da je "politički motivisan".

Video: Navaljni priveden na aerodormu Šeremetjevo u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    18. januar 2021 | 13:07

    Na pravim si mestu I ne izlazi odatle.

  • Navaljni nemacki placenik

    18. januar 2021 | 13:09

    Trebao si tu I ranije da dodjes a ne po nemackoj zrtvu da glumis.

  • zapad najvise roni suze nad onima koji ce njima koristit

    18. januar 2021 | 20:36

    il je rodjen pod losom zvijezdom, ili stalno trazi probleme.. a zanimljivo da oni oni koji non stop izazivaju policiju, uvijek pokazuju totalnu nesposobnost da upravljaju ukoliko to budu u mogucnosti (il sve rasprodaju ili uvedu diktaturu 10puta goru od one koja je njima smetala)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA