≫ 

"Karavan" migranata stigao do Gvatemale: Krenuli u SAD, ali ih sačekali pendreci i suzavci

Procenjuje se da je 7.000 migranata, uglavnom iz Hondurasa, ušlo u zemlju, bežeći od siromaštva i nasilja

  • 2
Honduras Gvatemala migranti Foto: Tanjug/AP

Grupa migranata iz Centralne Amerike koja se usmerila ka SAD, naišla je na pendreke i suzavce u Gvatemali, gde su im bezbednosne snage blokirale put. Hiljade ljudi presretnute su na putu blizu granice sa Hondurasom, a vlada je saopštila da neće prihvatiti "ilegalne masovne pokrete".

Procenjuje se da je 7.000 migranata, uglavnom iz Hondurasa, ušlo u zemlju, bežeći od siromaštva i nasilja. Oni se nadaju da će stići do Meksika, a zatim i do američke granice, piše BBC.

Svake godine desetine hiljada srednjoameričkih migranata kreće na ovo opasno putovanje pokušavajući da dođu SAD, često pešice, u grupama poznatim kao "karavani".

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden obećao je da će okončati strogu imigracionu politiku svog prerthodnika Donalda Trampa, ali je administracija ipak upozorila migrante da ne putuju, jer se imigraciona politika neće promeniti preko noći.

Šta se dogodilo u Gvatemali?

Dok su migranti putovali preko Gvatemale ka granici sa Meksikom, usporile su ih snage bezbednosti u blizini sela Vado Hondo. Grupa vojnika i policajaca blokirala je put, a u nameri da ipak prođu u sukobu sa policijom povređeno je nekoliko ljudi.

Mnogi migranti su se povukli, međutim neku su se spremili za drugi pokušaj, dok su neki i pobegli u obližnje planine.

- Srećom, snage bezbednosti su uspostavile plan za nepredviđene slučajeve i zadržale su ovu bitku - rekao je Giljermo Diaz, šef agencije za migracije Gvatemale.

U izjavi predsednika Gvatemale stoji da je poruka glasna i jasna: "Ove vrste ilegalnih masovnih pokreta neće biti prihvaćene, zato radimo zajedno sa susednim državama kako bismo rešili ovo regionalno pitanje".

Vlada je kasnije saopštila da je 21 migrant koji je zatražio medicinsku pomoć bio pozitivan na kovid-19.

Video: Uhapšeno 12 osoba organizovane kriminalne grupe za krijumčarenje ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    18. januar 2021 | 12:17

    Pa nije vam USA evropa pa da ulazite i radite sta hocete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA