Ovo bi mogli da budu prvi potezi Bajdena: Sedam stvari koje će mu biti prioritet kad uđe u Belu kuću

Zaokret u odnosu na Trampovu politiku

  • 8
Joe Biden, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Demokrata Džo Bajden će za dva dana položiti zakletvu i postati 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Prema tvrdnjama brojnih analitičara, Bajden će u samom startu napraviti nekoliko poteza kojim će se ograditi od prethodne administracije. On i buduća potpredsednica Kamala Haris suočiće se sa podelom u državi, ekonomskom krizom i pandemijom koja je Amerikance udarila posebno jako.

Prema pisanju "Sky News", već na početku se može očekivati nalet ukaza kako bi se ispravile "nepravde" Trampove administracije. Ovih sedam stvari mogle bi da budu prioritet Bajdenu po dolasku u Belu kuću.

Kovid-19

Bajden je obećao 100 miliona doza vakcine protiv korona virusa dopremljenih u prvih 100 dana njegove administracije. Pandemija će zasigurno obeležiti početak njegove vlasti.

Očekuje se da će doći i do nametanja mera za nošenje maski i blokadu, te da će Bajden uticati i na akcije masovnog testiranja i besplatan pristup vakcinama za sve Amerikance bez obzira na njihov zdravstveni status.

Ekonomija

Najhitnija akcija mogla bi da bude veći podsticaj za Amerikance pogođene korona virusom, ali Bajden je obećao da će u američke poslove uneti milijarde što bi bila najveća savezna intervencija u poslednjih nekoliko godina.

Izrazio je podršku nacionalnoj minimalnoj plati od 15 dolara po satu i nudeći kredite malim i srednjim firmama pogođenim pandemijom.

Analitičari kažu da će plan gospodina Bajdena "Made in America" stvoriti 18 miliona novih radnih mesta. Takođe je obećao da će ukinuti neka smanjenja poreza koje je uveo Tramp, prebacujući teret nazad na najbogatije američke države.

Vol Strit je poslednjih nekoliko meseci pokazao znake manje nervoze zbog dolaska predsednika Bajdena.

Rasa i nejednakost

Bajden se suočio sa delimičnim kritikama zbog njegovog dosijea o pitanjima koji se odnose na crnačku zajednicu. Međutim, njegov predlog za zalaganje za rasnu ravnopravnost u SAD bio je glavni stub njegove kampanje.

Fokusiraće se na ekonomske mere, jačanje prilika za mala preduzeća u američkim manjinskim zajednicama i ulaganje u vlasništvo nad kućama i programe obrazovanja u ekonomski ugroženim oblastima.

Ogradio se od poziva da policijske stanice budu defundirane, ali je obećao reforme koje će se baviti ophođenjem prema crnačkoj zajednici.

Joe Biden, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Klimatske promene

Svoju ekološku politiku Bajden takođe vidi kao ekonomski rudnik zlata za zemlju. Planira da uloži zapanjujućih dva biliona dolara u tehnologiju čiste energije poput sunca i vetra.

Njegova administracija obećava ambiciozne ciljeve među kojima je i vraćanje SAD u Pariski klimatski sporazum.

Pažljivo će se nadgledati kako pristupa industrijama poput nafte, prirodnog gasa.

Imigracija

Ovo pitanje moglo bi da bude i najveći zaokret u odnosu na Trampovu administraciju. Novi predsednik obećao je da će ukinuti ograničenja koje je Tramp uveo i da će prestati sa izgradnjom zida na granici sa Meksikom.

Rekao je da će proširiti resurse za migrante koji su već u zemlji i da će pronaći putokaz za državljanstvo onima koji su u zemlji ilegalno.

Zdravstvo

Bajden je obećao jačanje i širenje takozvanog Obamakera. Oko 115 miliona Amerikanaca, starijih od 65 godina ili sa malim primanjima, prima zdravstvenu zaštitu putem programa "Medicare" and "Medicaid", a Bajden želi da dozvoli ljudima da se prijave sa 60 godina.

Spoljna politika

Očekuje se da će se Bajden okrenuti tradicionalnim saveznicima u Evropi i šire i popraviti neke "mostove" koji su se poljuljali.

Odnos sa Severnom Korejom kakav trenutno postoji će verovatno nestati, a pitanje kako će se Bajden odnositi prema Britaniji nakon Bregzita.

Video: Bajden primio i drugu dozu Fajzerove vakcine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    18. januar 2021 | 20:35

    Prva je da plati štetu srbiji i r. Srpskoj za bombardovanje od nekoliko milijardi dolara, da se izvini za ubijanje 10 000..srba sa obe strane drine, da podnese ostavku zbog krađe na izborima, da prizna poraz, i da ustupi mesto presedniku trampu..

  • Vuki

    18. januar 2021 | 21:22

    Baš me to jako zanima, šta će sotona i mason uraditi?!

  • Milan

    18. januar 2021 | 21:35

    Ja se "bojim" da će on baciti kašiku pre nego što preuzme dužnost .😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA