≫ 

Zabrinjavajući podaci istraživanja: 12 odsto ljudi umrlo u roku od pet meseci od izlečenja od korone

Studija, koja još nije zvanično objavljena, tek treba da bude podvrgnuta stručnoj proceni, a zaključila je da se svi otpušteni iz bolnica nakon lečenja od kovida-19 "suočavaju sa povišenim stopama multiorganske disfunkcije"

  • 0
Maska, vizir, odelo, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Oko 30 odsto hospitalizovanih pacijenata zaraženih korona virusom u Engleskoj ponovo je primljeno na lečenje u roku od pet meseci od kada su prvi put pušteni sa lečenja, pokazalo je novo istraživanje. Ovo je još jedno novo svetlo na takozvani fenomen "dugog kovida".

Studija, koja još nije zvanično objavljena, tek treba da bude podvrgnuta stručnoj proceni, a zaključila je da se svi otpušteni iz bolnica nakon lečenja od kovida-19 "suočavaju sa povišenim stopama multiorganske disfunkcije" i često zahtevaju ponovnu hospitalizaciju, navodeći gotovo 50.000 engleskih pacijenata koji su obuhvaćeni istraživanjem, prenosi RT.

- Od 47.780 osoba u bolnici zaraženih kovidom-19 tokom određenog perioda, 29,4 odsto je ponovo primljeno u bolnicu, a 12,3 odsto je umrlo nakon otpusta - navodi se u dokumentu, a autorki navode da je to najveće istraživanje te vrste do danas.

Iako je bilo dosta tvrdnji o "dugom kovidu" odnosno "post-kovid sindromu" (PCS), stanje u kom simptomi virusa, ponekad atipični, traju mesecima, i dalje su brojne činjenice nepoznanica. Podaci koje je objavila Kancelarija na nacionalnu statistiku Ujedinjenog Kraljevstva ukazuje na to da do petine engleskih pacijenata sa korona virusom ima simptome i pet nedelja nakon što preleže bolest, dok ih polovina doživljava najmanje 12 nedelja.

Studije sa američkim vojnim veteranima pokazuju da je oko 20 odsto onih koji su zaraženi korona virusom, morali da se vrate u bolnicu na lečenje u roku od 60 dana od otpusta, dok je devet odsto njih umrlo.

Pozivajući se na to istraživanje, autori studije u Velikoj Britaniji rekli su da je utvrđeno da je kovid-19 "povezan sa povećanom verovatnoćom akutne povrede bubrega, upotrebe insulina, embolije pluća, moždanog udara, miokarditisa, aritmije i povišenog troponina".

Velika Britanija je do danas izbrojala oko 3,4 miliona infekcija korona virusom i nešto više od 900.000 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. Britanija je stoga jedna od pet najteže pogođenih zemalja u svetu.

Video: Najmučniji snimci od januara do 31. decembra: Ovako je izgledala 2020. godina u 5 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA