Nezavisni odbor: "Kina i SZO delovale suviše sporo u obuzdavanju pandemije kovid-19"

Dok je Vuhan ušao u strogu blokadu, virus se već raširio izvan granica Kine

  • 3
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Kina i Svetska zdravstvena organizacija mogle su da deluju brže i snažnije da spreče početak izbijanja pandemije kovid-19, saopštio je u ponedeljak nezavisni panel, prenosi CNN.

U svom drugom privremenom izveštaju, švajcarski Nezavisni odbor za pripravnost i odgovor na pandemiju utvrdio je da je Peking mogao biti energičniji u primeni mera javnog zdravlja kada su slučajevi prvi put otkriveni u gradu Vuhan, u provinciji Hubej.

- Ono što je panelu jasno jeste da su lokalne i nacionalne zdravstvene vlasti u Kini mogle snažnije da primene mere javnog zdravlja u januaru 2020 - navodi se u izveštaju.

Prvi slučajevi u Vuhanu pojavili su se između 12. i 20. decembra 2019. godine, prema gradskim vlastima. Slučajevi nisu prijavljeni SZO sve do 31. decembra.

Dok je Vuhan ušao u strogu blokadu 23. januara 2020. godine, virus se već raširio u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu i SAD.

Nekoliko zemalja, među kojima su najglasnije bile SAD i Australija, optužile su Peking za umanjivanje ozbiljnosti izbijanja bolesti u ranim fazama i sprečavanje efikasnog odgovora sve dok nije bilo prekasno.

Nezavisni odbor kritikovao je SZO što je odlagala da proglasi uzbunu i pozvao na reforme unutar agencije UN.

Uprkos tome što je obaveštena o slučajevima krajem decembra, SZO nije sazvala svoj komitet za vanredne situacije do 22. januara 2020 - a zatim je sačekala do 30. januara pre nego što je proglasila međunarodnu vanrednu situaciju.

- Nije jasno zašto se odbor nije sastao do treće nedelje januara, niti zašto nije mogao da se dogovori o proglašenju vanredne situacije javnog zdravlja od međunarodne važnosti kada je prvi put sazvana - navodi se u izveštaju.

U izveštaju je naglašeno da je SZO proglasila pandemiju tek 11. marta 2020. godine nakon što su neki zdravstveni stručnjaci i mediji već počeli da usvajaju taj termin. Do tada je već bilo 118.000 slučajeva i više od 4.000 smrtnih slučajeva širom sveta.

Video: Postoji soba u kojoj najvoljenije, a zaražene korona virusom, nesmetano možete da grlite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ee

    19. januar 2021 | 14:50

    Pa kina je ovo i uradila da sa tare ekonomiju u svetu, da bi ona vladala i pustila da se svetom sire milijarde kineza!!!

  • Aleksandar

    19. januar 2021 | 15:11

    Ako satru amerikance sve im je oprosteno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA