Francuz dan pre samoubistva poslao pola miliona dolara u bitkoinima američkim desničarima?

Primalac najvećeg dela poklona je navodno Nik Fuentes, desničarski "influenser" koji je 6. januara bio u Kapitolu kada su ga zauzele pristalice Donalda Trampa

  • 1
bitkoin Foto: Unsplash

Francuski programer prosledio je navodno 522.000 dolara u bitkoinima krajnje desničarskim aktivistima u SAD pre nego što je izvršio samoubistvo prošlog meseca, navodi se u nekim izveštajima. Loron Bašelir, programer iz Pariza koji je zagovarao desničarska uverenja na mrežama, uplate je izvršio 8. decembra, dan pre nego što je na njegovom blogu objavljeno da je on oduzeo sebi život jer je "godinama patio od hroničnog bola", preneo je "Wall Street Journal".

- Stalo mi je do onoga što će se dogoditi nakon moje smrti. Zbog toga sam odlučio da svoje skromno bogatstvo prepustim određenim ciljevima i ljudima - napisao je Bešelir (35) prema kopiji posta objavljenom u kompaniji "Chainalysis", kompaniji za analizu bitkoina.

Primalac najvećeg dela poklona je navodno Nik Fuentes, desničarski "influenser" koji je 6. januara bio u Kapitolu kada su ga zauzele pristalice Donalda Trampa, navodi "Journal".

On je navodno viđen ispred Kapitola, ali on tvrdi da nije bio u samoj zgradi.

Bešelir je navodno poslao 13,5 bitkoina koji su u vreme transfera vredeli oko 250.000 američkih dolara, utvrdila je pomenuta firma. Od tada je vrednost kriptovalute više nego udvostručena, pa je u ponedeljak cifra iznosila više od 500.000 dolara, prenosi "New York Post".

Francuz je navodno poslao po jedan bitkoin (trenutno vredan oko 37.000 dolara) i VDARE-u, sajtu protiv imigracija, "Deily Stormer-u" i Gab.com, platformi popularnoj kod krajnje desnice.

Firma za analizu bitkoina nije imenovala ovog Francuza, ali je "Journal" naveo da je njegov identitet potvrdio preko internet zapisa i intervjua.

Inače, ovaj Francuz je pomogao u razvoju Weboob-a, skupog digitalnog aparata koji omogućava interakciju sa sajtovima, bez potrebe da oni budu otvoreni u pretraživaču.

U svojoj poslednjoj objavi na blogu, napisao je da je osam godina patio od zdravstvenih problema, uključujući trigeminalnu neuralgiju, hronično stanje koje uzorkuje bol u licu. Takođe je žalio zbog "propadanja zapadne civilizacije" i činilo se da kritikuje zatvaranje zbog korona virusa, te proteste "Balck Lives Matter".

Video: Objavljen snimak: Trampove pristalice priklještile policajca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    20. januar 2021 | 08:02

    Колико је болесних особа око нас, нисмо ни свесни.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA