≫ 

Trebalo je da obezbeđuju Bajdenovu inauguraciju: Desničari iz Nacionalne garde izbačeni sa misije

Hiljade trupa Nacionalne garde i policajaca rasporedeni su širom područja

  • 3
Kapitol Hil, Nacionalna garda

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Uoči inauguracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena 12 članova Nacionalne garde povučeno je sa dužnosti, nakon što je utvđeno da su povezani sa desnicarskim ekstremistickim grupama ili da su objavljivali ekstremisticke stavove na internetu, navodi agencija Associated press pozivajući se na dvoje neimenovanih zvanicnika koji su naveli da nije postojala pretnja po Bajdena.

Neimenovani zvaničnici, pripadnici obaveštajne službe i vojske upoznati sa situacijom, nisu naveli o kojim ekstremistickim grupama je rec niti u kojoj su jedinici pripadnici Nacionalne garde služili.

Kako prenosi Glas Amerike, Federalni istražni biro (FBI), pred Bajdenovu inauguraciju zakazanu za sutra sprovodi bezbednosnu proveru 25.000 pripadnika Nacionalne garde poslatih u Vašington kako bi se obezbedio taj dogadaj, usred zabrinutosti zbog potencijalnog napada insajdera, prenosi Tanjug.

Sekretar vojske Rajan Mekarti rekao je agenciji AP da on i drugi lideri nisu videli dokaze o bilo kakvim pretnjama i da do sada provera nije otkrila nijedno sporno pitanje medu pripadnicima garde.

- Neprekidno prolazimo kroz proces i bavimo se drugim, trecim pogledom na svakog pojedinca koji je dodeljen ovoj operaciji - rekao je Mekarti.

On je rekao da postoje obaveštajni izveštaji koji sugerišu da spoljne grupe organizuju oružane skupove uoči Dana inauguracije. Bezbednost je u još većem fokusu nego inače usled toga što se inauguracija dogada dve nedelje nakon što su hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa napale americki Kapitol.

Neposredno područje oko Kapitola je virtuelno oružano utvrdenje, sa barijerama i bodljikaovom žicom koja ograđuju prostor. Vlasti su takode zatvorile Nacionalni mol, kao i puteve i stanice metroa u većem delu centra Vašingtona. Mostovi u gradu iz države Virdžinije takode se zatvaraju.

Hiljade trupa Nacionalne garde i policajaca rasporedeni su širom područja kako bi se zaštitili od daljeg nasilja.

Uprkos povišenoj zabrinutosti zbog bezbednosti, Bajden planira da nastavi ceremoniju inauguracije na njenom tradicionalnom mestu.

Video: Borba suzavcem i pendrecima : Sukob policije sa Trampovim pristalicama u Kapitol Hilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    19. januar 2021 | 18:17

    Brat Kik Dzong Un je za njih demokrata na kvadrat!!!

  • Aca

    19. januar 2021 | 18:16

    Hahahahah demokratija au kakva je ovo demonkratija!!!

  • Перагеније

    19. januar 2021 | 19:21

    Добро је, закувава се... Најгори су они који глуме демократе, а за црнце кажу: "Немам ништа против црнаца. Напротив, мислим да би свако требало да има по једног".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA