≫ 

Bajden stigao u Vašington na inauguraciju: Ceremonija prvi put bez odlazećeg predsednika

Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD, na 59. ceremoniji inauguracije

  • 11
Joe Biden, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Novizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden doputovao je u Vašington gde će danas položiti zakletvu za predsednika.

Veče pre inauguracije, sa svojom suprugom Džil, novoizabranom potpredsednicom Kamalom Haris i njenim suprugom Dagom Emhofom prisustvovao je komemoraciji na kojoj je odata pošta za 400.000 Amerikanaca preminulih od Kovida 19, prenosi Glas Amerike.

Novi predsednik i potpredsenica prisustvovali su paljenju 400 svetala kod spomenika Linkolnu u Vašingtonu, koji se nalazi prekoputa Kapitola gde će položiti zakletvu.

Istovremeno su osvetljeni i zgrada Empajer Stejt u Njujorku i Svemirska igla u Sijetlu, a kako je saopšteno iz odbora za inaguruaciju, svetla će biti upaljena i u drugim americkim gradovima u "znak jedinstva".

Bajden i Haris su već stavili Kovid 19 u centar svoje agende, a jedan od ciljeva je i da se da 100 miliona doza vakcina za prvih 100 dana mandata, a najavljena je i ekonomska pomoć onima koji su naviše pretrpeli zbog pandemije. U SAD je do danas 12 miliona ljudi primilo jednu od dve doze vakcine.

Inauguracija Džoa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Američkih Država biće obavljena danas tačno u podne po lokalnom vremenu, odnosno 18 po srednjoevropskom, i biće to prva ceremonija u novijoj istoriji kojoj neće prisustvovati odlazeći predsednik i prva dama.

Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD, na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija tradicionalni govori, nastupi i bivši predsednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbednosnih pretnji.

Nakon što položi zakletvu, Bajden će imati svoje prvo obraćanje naciji kao predsednik, piše NBC njuz.

Kao i na prethodnim inauguracijama, očekuje se prisustvo većine članova Kongresa i Vrhovnog suda, ali i bivših predsednika sa suprugama poput Baraka i Mišel Obame, Džordža i Lore Buš, Bila i Hilari Klinton, dok najstariji živi predsednik Džimi Karter (96) i njegova supruga neće prisustvovati ceremoniji, ali su uputili najlepše želje.

Ceremoniji neće prisistvovati odlazeći predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija, jer će pre toga otputovati vojnim avionom na Floridu, čime je Tramp postao prvi predsednik od 1869. godine koji nće prisustvovati inauguraciji svog naslednika.

Potpredsednik Majk Pens prisustvovaće svečanosti

 

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li Dž. O"Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke u redovima vatrogasaca u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpevati pop zvezda Ledi Gaga.

Nakon toga, mlada pesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspela da pobedi govornu manu koja je imala i koja je najavila da će se kandidovati za predsednika SAD 2036. godine.

Sledi nastup Dženifer Lopez i propoved dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Bajden će položiti zakletvu neposredno nakon što sat otkuca 12 sati, sa rukom položenom na svoju porodičnu Bibliju staru 127 godina koju će držati njegova supruga Džil i pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom.

Kamala Haris, prva žena afroameričkog i azijskog porekla na mestu potpredsednika, zakletvu će položiti na dve Biblije koje će držati sudija Sonja Sotomajer, inače prva Latinoamerikanka, članica Vrhovnog suda, pred kojom je inače 2013. godine Bajden položio zakletvu kao potpredsednik.

Svoj govor Bajden je napisao uz pomoć članova porodice i višeg savetnika Majka Donilona.

Po završetku ceremonije polaganja zakletve, Bajden i Harisova učestvovaće u promenadi s pripadnicima vojske na istočnom krilu Kapitol hila, a kako se navodi, to je vojna tradicija kojom se poštuje miran prenos vlasti na novog vrhovnog komandanta.

Posle toga, predviđeno je da Bajden i Harisova sa supružnicima Džil Bajden i Dagom Emhofom odaju počast vojsci odlaskom na nacionalno groblje Arlington, u državi Virdžinija, gde će položiti venac na grob Neznanog vojnika.

Otkazan bal zbig bezbednosti

 

Nakon toga prvi put će ući u Belu kuću kao predsednik i potpredsednica, prva dama i prvi džentlmen, gde će dobiti predsedničku pratnju koja uključuje predstavnike svih rodova vojske.

Time će započeti virtuelna "Parada širom Amerike" u kojoj će učestvovati predstavnici svih američkih saveznih država i teritorija, a sam događaj vodiće glumac Toni Goldvin.

Zbog bezbednosnih razloga otkazan je tradicionalni bal.

Veliko finale inauguracije je šou zvezda "Proslava Amerike", koji će se emitovati na televiziji i koji će voditi glumac Tom Henks uz pomoć Eve Longorije i Keri Vašington, i u kome će nastupiti Brus Springstin, Džon Ledžend, grupa Fu Fajters, Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk, Demi Lovato i mnogi drugi.

Zbog nereda u Kongresu 6. januara preduzete su veoma jake bezbednosne mere, a događaj će obezbeđivati 25.000 pripadnika Nacionalne gardei tajne službe.

Mesto inauguracije je obezbeđeno visokim ogradama, a prostor između Kapitola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona.

Takođe su zatvoreni i mostovi iz Virdžinije za saobraćaj.

Video: Oproštajni govor Melanije Tramp: Protekle četiri godine bile su nezaboravne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    20. januar 2021 | 07:30

    Tramp je legalno izabran predsednik!!!A opet je dostojanstveno otisao i kao veliki covek glupi ameri ce ga od blata praviti kao Libijci Gadafija!!!i ostali narodi koje su demonkrate srusili patriotske predsednike!!!

  • Srbbgd

    20. januar 2021 | 07:44

    Vidi se ko im je doneo pobedu, afro i latino amerikanci koji upravo i slave.

  • zoks

    20. januar 2021 | 07:28

    Sad će da vidi šta je vođenje države,lakoko mu je bilo dobacivati sa strane i kliberiti se,imamo i mi to ovde kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA