≫ 

Vašington kao ratna zona pred inauguraciju: Garda na ulicama, kamioni blokiraju prolaz

Bezbednosne službe tvrde da postoje podaci da bi demokratske institucije mogle da budu meta desničara

  • 4

Sjedinjene Američke Države se još oporavljaju od nereda koji su izbili 6. januara na Kapitol Hilu, a inauguracija novoizabranog predsednika Džoa Bajdena održaće se za samo nekoliko sati. Ceremonija polaganja zakletve neće biti slična nijednoj drugoj u istoriji, što zbog pandemije korona virusa, što zbog dubokih podela u zemlji.

Bajden (78) se juče oprostio od rodnog Delavera, održavši emotivan govor, i krenuo put glavnog grada.

- Imamo velike mogućnosti, Delaver nas je naučio svemu što je moguće, sve je moguće u ovoj zemlji - rekao je on okupljenima.

Inauguracija Kapitol Vašington

Foto: Tanjug/AP

A Vašington danas izgleda mnogo drugačije. Više od 25.000 pripadnika Nacionalne garde pripremljeno je zbog straha od novog nasilja. Grad izgleda kao "ratna zona" u kom je raspoređeno gotovo tri puta više vojnika nego što ih ima u Iraku, Avganistanu, Somaliji i Siriji zajedno, piše "Sky News".

Ulice su blokirane, a barikade i veliki kamioni blokiraju ulaze u centralno područje.

Bezbednosne službe tvrde da postoje podaci da bi demokratske institucije mogle da budu meta desničara. Sa gradom koji je u "lokdaunu" neće biti gužve koja će pozdraviti novog predsednika, jer je pandemija već dovela do toga da ceremonija inauguracije bude gotovo virtuelna.

Umesto ljudi postavljeno je 200.000 zastava koje predstavljaju one koji nisu mogli da prisustvuju ceremoniji. U svom obraćanju Bajden će govoriti o tome kako se nada da će ujediniti zemlju, verovatno će naglasiti da je predsednik svih Amerikanaca, a ne samo onih koji su glasali za njega.

Inauguracija Kapitol Vašington

Foto: Tanjug/AP

Pre nego što položi zakltevu, Bajden će prisustvovati misi, što je takođe jedan od pokazatelja koliko se Amerika promenila. On je tek drugi katolički predsednik u zemlji. Prvi, Džon F. Kenedi je više puta morao da se brani od optužbi da je Rim imao previše uticaja na Ovalni kabinet.

Ali Bajden će imati već na početku pune ruke posla nakon četiri turbulentne godine Donalda Trampa koji je prvi predsednik u istoriji SAD koji je opozvan dva puta.

Video: Napravio je lutku trenutno najprepoznatljivije osobe na celom svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    20. januar 2021 | 13:19

    Kako je to u demokratskoj Americi dozvoljena upotreba vojske, zbog bezbednosti tek izabranog predsednika? Kako se kod nas može javno pozivati na ubistvo predsednika i da niko ne odgovara? Kod nas su nosali vešala, motorne testere, razbijali vrata Skupštine, tukli poslanike i novinarke. Zašto se i kod nas ne brani demokratija kao u Americi? Kad kod nas hoće da dođu na vlast na ulici onda je to demokratija, a kod njih je to terorizam? Samo pitam.

  • 🤔

    20. januar 2021 | 12:50

    Dobar Holivudski scenario koji će u Ameriku uvesti jednoumlje u režiji demokrata koji su udarna pesnica duboke države.

  • Перагеније

    20. januar 2021 | 13:38

    "Garda na ulicama, kamioni blokiraju prolaz" - А грађане доживљавају као непријатеља... Баш као у "Играма глади"... Таква је Акерика: гука страха и похлепе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA