"Najsmrtonosniji" vazduh u Evropi imaju Madrid i Breša

Takozvani "teret smrtnosti" zbog zagađenja azot-dioksidom, povezan sa saobraćajem, najteži je u gusto naseljenim gradovima u južnoj i zapadnoj Evropi

  • 5
Nju Delhi Indija zagađenje vazduha

Foto: Tanjug/AP

Prestonica Španije, Madrid, ima najviše prevremenih smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem azot-dioksidom u Evropi, dok se italijanski grad Breša najgore rangira po broju preminulih uzrokovanih PM2,5 česticama.

Oko 84 odsto građana Evrope izloženi su nivoima zagađenja koji prevazilaze standarde Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prve koja je radila procene o prevremenoj smrti usled zagađenja vazduha na gradskom nivou u Evropi, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Lancet, prenosi Bloomberg.

Takozvani "teret smrtnosti" zbog zagađenja azot-dioksidom, povezan sa saobraćajem, najteži je u gusto naseljenim gradovima u južnoj i zapadnoj Evropi, kažu Saša Komenko i drugi istraživači sa Instituta za globalno zdravlje u Barseloni. Azo-dioksid je uglavnom povezan sa emisijama u saobraćaju, a stariji dizel modeli zagađuju više od benzina.

Fine čestice, poznate kao PM 2,5, potiču iz različitih izvora kao što su saobraćaj, sagorevanje domaćeg goriva i industrijske aktivnosti.

Sagoravanje biomase i fosilnih goriva stvara čestice koje na kraju završe u svakom organu u telu čoveka. Brojne studije pokazuju da zagađenje vazduha povećava rizik od srčanih oboljenja, moždanih udara, astme, pneumonija i kancera pluća. Naučnici takođe smatraju da su visok broj preminulih od korona virusa i zagađenja vazduah usko povezani.

U izveštajima iz decembra, jedan britanski patolog je dokazao da je zagađenje vazduha dovelo do smrti devetogodišnje devojčice iz Londona.

Prema tabeli koju je objavio Bloomberg, najveći broj smrtnih slučajeva koji je povezan sa PM 2.5 česticaa najviši je u Breši i Bergamu u Italiji, potom sledi grad Karvina u Češkoj, potom Venecija, i područje grada Katovice u Poljskoj.

Kada se poredi trovanje azot-dioksidom, najgora situacija je u Madridu, potom u Antverpenu, potom u Torinu, Parizu i Milanu.

Video: Užasavajući prizori na Drini kod Višegrada: Na delu je ekološka katastrofa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Užas

    20. januar 2021 | 23:18

    Važno je da je Srbija sigurna i da je vazduh kao na švajcarskim Alpima

  • Гаргамел

    20. januar 2021 | 23:12

    Знам да Ужице није у ЕУ али у Европи јесте ...

  • Terminator

    20. januar 2021 | 23:57

    Dodjite u Pljevlja da vidite sta je vazduh...čitav periodni sistem elemenata imate u njemu...🤢

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA