≫ 

Bajden stigao sa suprugom u Belu kuću: Ovo su njegove prve odluke

Bajden je u sredu postao 46. predsednik u istoriji SAD

  • 1

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden, koji je u sredu položio zakletvu na inauguraciji u Vašingtonu, stigao je sa suprugom Džil Bajden i porodicom u Belu kuću.

Njega su dočekali pripadnici vojske, zajedno sa bendom koji je svirao "Živeo šef" i "Bože, blagoslovi Ameriku". Bajden je izašao je sa suprugom Džil Bajden iz svog službenog automobila, blindiranog Kadilaka sa registarskim oznakama "46" i na prilazi Beloj kući susreo se sa akreditovanim izveštačima iz rezidencije američkog predsednika.

- Nastavite da radite to što radite - poručio je Bajden predstavnicima sedme sile, prenosi CNN.

Bajden, inače najstariji predsednik u istoriji SAD, potom se kratko zaustavio da bi se pozdravio i sa gradonačelnicom Vašingtona Mjurijel Bouzer.

Nekoliko minuta posle njega, u Belu kuću stigla i potpredsednica SAD Kamela Haris, zajedno sa svojom porodicom.

Kada je ulazila u kuću, kazala je novinaru CNN-a da zapravo "ide na posao".

Bajden u Ovalnoj sobi potpisao svoje prve izvršne akte

Novi predsednik potpisao je svoje prve izvršne akte kojima će biti poništen deo odluka koje je doneo bivši predsednik Donald Tramp.

Među njima je i zabrana ulaska u Ameriku građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, prenosi CNN.

- S obzirom u kakvom je danas stanju naša nacija, nemamo vremena za gubljenje. Odmah se bacamo na posao - izjavio je Bajden koji je potpisao i ukaze o obaveznom nošenju zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti i o povratku u okvire Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Bajden potpisao tri dokumenta

Džo Bajden danas je polaganjem zakletve postao 46 predsedik Sjedinjenih Američkih Država, a već je potpisao tri dokumenta na Kapitolu kao prvi čovek Amerike.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Reč je o proglasima o inauguraciji, o nominaciji za zvaničnike u svom kabinetu, kao i nominaciji za niže pozicije u kabinetu.

Dan nacionalnog jedinstva

Predsednik SAD Džo Bajden proglasio je sredu 20. januar 2021. godine Danom nacionalnog jedinstva.

- Danas slavimo trijumf demokratije nakon ovih izbora na kojima je glasalo više Amerikanaca nego ikada pre u našoj nacionalnoj istoriji. Glas naroda smo čuli, i poslušali. Moramo se suočiti sa svim nedaćama i pobediti ih - izjavio je predsednik Bajden, prenosi CNN.

Hanter Bajden bio na inauguraciji uprkos istrazi

Hanter Bajden, sin Džozefa Bajdena koji je danas postao 46. predsednik SAD, prisustvovao je ceremoniji inauguracije uprkos saveznoj istrazi koja se vodi protiv njega zbog sumnjivih transakcija u inostranstvu, između ostalog u Kiiu i drugim zemljama.

Bajden mlađi na inauguraciju je došao u pratnji supruge i maloletnog sina, koji je u jednom trenutku čak i zaplakao kada je Džo Bajden izašao na binu.

Hanter Bajden je priznao da je protiv njega pokrenuta istraga, ali je rekao da je sve svoje poslove vodio legalno, prenosi Fox News, a prenosi Tanjug.

Hanter Bajden Hanter Bajden, Foto: Tanjug/AP

Hanterovi poslovi u inostranstvu i moguća umešanost njegovog oca u njih bila je predmet predsedničke kampanje 2020. godine, a nakon što je otkriveno da su sa njegovog laptopa slati mejlovi jednoj kineskoj kompaniji.

Kada sa novom administracijom dođe i novi glavni tužilac, verovatno sudija Merik Garland koga je Bajden predložio, i dalje će morati da se obavi saslušanje, a portparol Odbora za pravosuđe u Senatu Lindzi Grejam smatra da će se na slušanju najverovatnije baviti istragom protiv Hantera Bajdena.

Sa druge strane nova portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da se ni sa jednim kandidatom za generalnog tužioca u Senatu neće raspravljati o Bajdenovom sinu.

Video: Amerika je upravo dobila novog predsednika pošto je Bajden položio zakletvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    20. januar 2021 | 22:46

    CNN CE DOBITI OPET PRAVO DIREKTNOG PRENOSA SA NOVIH RATISTA AMERA SIROM SVETA!!!!! RAT CE OPET BITI BIZNIS SA OGROMNIM PROFITOM !!! SRECNO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA