Kamala Haris "preuzela" Senat, demokrate imaju tesnu većinu u oba doma Kongresa

Odnos snaga Demokratske i Republikanske stranke u američkom Senatu od sada će biti 50:50, a s obzirom da Harisova ima odlučujući glas kao predsednica Senata, većinu će imati demokrate

  • 0
Kamala Haris Senat Foto: Tanjug/AP

Nakon što je napustila zdanje Kongresa gde je prisustvovala polaganje zakletve trojice novoizabranih senatora iz Demokratske stranke, potpredsednicu SAD Kamalu Haris novinari su pitali kako se oseća kao predsednica Senata.

- Za sada dobro, radim svakoga dana - našalila se Harisova, a preneo CNN.

Novoizabrani senatori, demokrate koji su juče položile zakletvu su: Džon Osof iz Džordžije, Rafael Vornok i Aleks Padilja iz Kalifornije koji će u Senatu preuzeti mesto potpredsednice Kamale Haris.

Odnos snaga Demokratske i Republikanske stranke u američkom Senatu od sada će biti 50:50, a s obzirom da Harisova ima odlučujući glas kao predsednica Senata, većinu će imati demokrate.

Tesna većina u oba doma Kongresa

Demokratska partija sada prvi put u 10 godina ima tesnu većinu u oba doma Kongresa i predsednika u Beloj kući.

Demokrate Rafael Vornok i Džon Osof iz Džordžije i Aleks Padilja iz Kalifornije položili su zakletvu u Senatu nekoliko sati nakon što je predsednik Džo Bajden stupio na dužnost.

Kamala Haris Senat Foto: Tanjug/AP

Vornok i Osof su oboje pobedili dvoje aktuelnih senatora u drugom krugu izbora u Džordžiji 5. januara, tako da je u Senatu odnos snaga 50:50, ali prema Ustavu potpredsednica Haris, demokrata, ima odlučujući glas u situacijama kada glasanje u Senatu bude tako podeljeno, prenosi Glas Amerike.

Sveštenik Rafael Vornok i Džon Osof, producent dokumentarnih filmova i istraživački novinar, pobedili su aktuelne republikanske senatore i doneli svojoj stranci kontrolu nad Senatom, uz odnos snaga 50:50 ali i odlučujući glas demokratske potpredsednice Kamale Haris.

Padilja, prvi latinoamerički senator iz Kalifornije imenovan je da popuni mesto Haris, koja je podnela ostavku u ponedeljak kako bi stupila na dužnost potpredsednice SAD.

Trojica demokrata dala su Bajdenu tesnu prednost da bi ostvario političke ciljeve koji uključuju novi paket pomoći žrtvama pandemije koronavirusa u svetlu dubokih političkih podela.

Demokratski senator Čak Šumer sada je lider većine dok je republikanac Mič Mekonel postao lider manjine.

Šumer i Mekonel razgovaraju o mogućem dogovoru o podeli vlasti kako bi se obavljali svakodnevni poslovi u Senatu, slično dogovoru koji je postignut pre dve decenije.

Obojica su spremna na takav dogovor ali je Mekonel zatražio da ostane na snazi pravilo kojim se za izglasavanje većine zakona traži da postoji "super-većina" od 60 glasova.

Promena kontrole u Senatu je iskomplikovala potvrdu Bajdenovih kandidata za članove kabineta, koja već kasni. Prvi preteresi o potvrdi tih kandidata održani su tek u utorak, dan pre inauguracije. Senat je, međutim, u sredu potvrdio Avril Hejns kao direktorku obaveštajnih službi.

Novi Senat takođe treba da održi suđenje o opozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je optužen za podsticanje pobune svojih pristalica i pre 7 dana opozovan u Predstavničkom domu. Demokrate imaju i većinu od 221 prema 211 glasova u Predstavničkom domu.

Vornok, 51-godišnji baptistički sveštenik koji nikada ranije nije zauzimao politički položaj, prvi je crnački senator iz Džordžije.

Držao je propovedi u crkvi u Atlanti u kojoj je nekada propovednik bio Martin Luter King, borac za građanska prava.

Osof (33) je najmlađa osoba izabrana u Senat posle Džoa Bajdena, koji je postao senator 1973. kada je imao 30 godina.

Prvi jevrejski senator iz Džordžije, Osof je zakletvu položio na hebrejskoj Bibliji koja je pripadala rabinu iz Atlante Jakobu Rotišildu, bliskom saradniku Martina Lutera Kinga.

- Jedva čekam da krenem na posao i obezbedim investicije u javno zdravlje, distribuciju vakcina i direktnu ekonomsku pomoć - ono za šta su nas ljudi poslali ovde da se borimo - rekao je Osof reporterima ranije tokom dana u Kapitolu.

Padilja (47) je bio državni sekretar Kalifornije od 2015. Prethodno je služio u državnom Senatu i proveo sedam godina u gradskoj skupštini Los Anđelesa, od kojih je pet bio njen predsednik.

Video: Izabrana potpredsednica SAD-a Kamala Haris položila je zakletvu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA