≫ 

Osuđenom za otmicu deteta Petrinja prodala dečije odmaralište? "To bi mogao biti problem"

Gradonačelnik Petrinje rekao da poznaje gospodina kojem je kuća prodata i njegovu porodicu, ali da nije njegovo da proverava da li je neko osuđen

  • 2
Darinko Dumbović Dumbović kaže da poznaje čoveka koji je kupio nekretninu i da je u pitanju poštena porodica Printscreen N1

Petrinja je dečije odmaralište prodala otmičaru šestogodišnjeg deteta, piše Jutarnji. Reč je o odmaralištu u kojem su nekad letovali petrinjski mališani, a koje je na 41. sednici Gradskog veća 17. decembra prošle godine prodato Ademu D. (51) koji je pravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog otmice šestogodišnjeg sina trenera sarajevskog Željezničara Mirze Varešanovića i, kako navodi list, pravosuđe susedne države tretira ga kao begunca jer se nije vratio s vikenda na izdržavanje kazne. Sin trenera Varešanovića otet je na povratku iz škole na samom ulazu u zgradu 8. decembra 2004. godine oko 17.45 sati u Sarajevu.

Maskirani otmičari zaskočili su ga s leđa i ugurali u auto, držali ga zatočenog u jednom stanu. S mobilnog telefona Adema D. iz Beograda isto veče Varešanoviću je upućen poziv i zatraženo je milion evra.

Policija je uspela da oslobodi vezanog i preplašenog dečaka nepovređenog, a tokom akcije jedan otmičar je počinio samoubistvo. Adem D. je uhapšen. Njega i još šestoricu učesnika otmice sarajevski Opštinski sud osudio je na ukupno 27 godina zatvora, a presudu je potvrdio i kantonalni sud.

Adem D. je kaznu izdržavao u Bihaću i kad mu je ostalo još pet nedelja zatvora, dobio je slobodan vikend s kojeg se trebalo da se vrati 1. januara 2010. godine, ali to nije učinio.

Adem, koji osim državljanstva BiH ima hrvatsko državljanstvo, živi u Sisku, gde s bratom ima firmu za autoprevoz. Krajem decembra uspeo je da kupi "Petrinjsku kuću sunca", kako su Petrinjci nazivali letovalište za svoje mališane.

Danas je to oronula višespratnica površine 15 sa 15 metara, a ukupna površina s okućnicom prema zemljišnim knjigama iznosi 545 kvadratnih metara i stotinak metara je udaljena od mora. U njoj se godinama ne čuje veseli žamor petrinjskih mališana.

Nekretnina je prodavana više puta, a konačno je prodata 12 dana pre razornog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, kada je Adem D. uplatio novac. S njim će ugovor potpisati gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je smatrao da Gradu takva nekretnina nije potrebna i da je treba prodati upravo Ademu D.. Jer, on je ponudio 1,555.000 kuna (oko 205.000 evra), što je bilo 205.000 kuna (oko 27.000 evra) više od početne cene, navodi Jutarnji.

Njegova ponuda bila je izdašnija i od procene sudskog veštaka, pa Dumboviću nije bila upitna i sa 14 glasova za, pet protiv i uz jedan suzdržan, odluka o prodaji je usvojena. Zgrada formalno još nije upisana na Adema D. jer je rok za sklapanje ugovora 90 dana od prodaje.

Pokušaj obnove

Jedan od onih koji je glasao protiv i smatrao da Grad treba da zadrži nekretninu bio je i HDZ-ov većnik Željko Tonković koji i dalje smatra da je Grad nije trebalo da prodaje odmaralište.

- Sećam se da sam i ja kao dete tamo letovao, kao i brojna petrinjska deca. Smatram da je reč o nekretnini na dobroj lokaciji i da ju je bez obzira što sada nije upotrebljiva, trebalo sačuvati radi dece, ali vladajući su odlučili drukčije. Mi opozicioni većnici predlagali smo da zgrada pokuša da se obnovi sredstvima iz fondova EU, ali nam je rečeno da tako nešto nije moguće. Ona vizuelno loše izgleda, ali s obzirom na to da je Grad bolje stajao s proračunom, smatrali smo da se sa obnovom treba pokušati. Čak su ranijih godina bila određena neka sredstva za ulaganje, ali to se nikad nije dogodilo. Ne znam zašto, ali vladajući je već pet godina žele prodati i sada su uspeli u tome. Mislim da se nije trebalo voditi računa samo o finansijskom, nego i socijalnom interesu - kaže Tonković.

Kupac dečjeg odmarališta, tvrdio je da nema nikakve veze s otmicom dečaka jer se prikazivao kao žrtva medija i ljudi iz kriminalnog miljea i spremao se čak i da tuži državu BiH sudu u Strazburu.

O prodaji odmarališta Jutarnji je pitao za komentar i gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića.

- Poznajem ga, kao i celu njegovu porodicu, i znam da je reč o jednoj poštenoj i čestitoj familiji. Ne, nisam znao da je osuđen za otmicu deteta, znam da je imao neke incidente pre 20-25 godina, ali nije moje da ja proveravam je li ko za nešto osuđen. Jako mi je žao ako je tako, to bi sada moglo biti problematično. Ali, čudno je da nitko od 22 većnika nije postavio to pitanje - rekao je Dumbović za Jutarnji.

Na pitanje da li je tačno da su neki predlagali da se taj objekt uredi, odgovorio je potvrdno.

- Da, bilo je takvih predloga, ali ja smatram da Petrinja nije toliko bogat grad da bi imala kuću na moru. Tražili smo i način da to odmaralište obnovimo uz pomoć fondova EU, ali to nije bilo moguće, jer nekretnina nije na području Petrinje - rekao je Dumbović.

Kupac Adem D., kako navodi Jutarnji, nije bio dostupan za komentar.

Ministarstvo pravosuđa je za Jutarnji navelo da BiH nije tražila izručenje, ni izdržavanje kazne.

- Još 2005. godine oformili smo predmet međunarodne potrage protiv Adema D., ali nije sproveden postupak međunarodne pravne pomoći radi izručenja ili preuzimanja zatvorske kazne jer nadležna tela BiH nikad nisu postavila takav zahtev - odgovorili su iz Ministarstva.

Je li osuđivan za kakva druga dela nisu mogli da odgovore jer to nisu javno dostupni podaci, ali kako Jutarnji saznaje, osim kazne za otmicu Adem D. nema drugih kaznenih dela.

Video: Nove nedaće za stanovnike Petrinje - debeli minus i sneg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    21. januar 2021 | 10:03

    Sve je to korumpirano,to samo na Balkanu moze da se desi?

  • Samo iskreno

    21. januar 2021 | 10:10

    Sta je cudno to za Hrvatsku oni su i onako pomereni sa tla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA