≫ 

Oštra poruka Pompea u poslednjim satima Trampove vlasti: "Kina vrši genocid"

Odlazeći državni sekretar Majk Pompeo rekao je da "veruje da je genocid u toku i da svedočimo sistemskom pokušaju uništenja Ujgura od strane kineske partijske države"

  • 7
Kamp Kina Foto: Tanjug/AP

Američki Stejt department izjavio je da Kina čini genocid i zločine protiv čovečnosti u kampanji usmerenoj na Ujgure i druge etničke manjine u provinciji Sinkjang.

Odlazeći državni sekretar Majk Pompeo rekao je da "veruje da je genocid u toku i da svedočimo sistemskom pokušaju uništenja Ujgura od strane kineske partijske države", prenosi "Sky News".

Saopštenje je izdato u poslednjim satima vlasti Donalda Trampa, ali je i Bajdenov tim ranije izrazio podrušku za takvu definiciju, govoreći o represiji nad Ujgurima kao genocidu u avgustu prošle godine.

Iako je nomininovani za Bajdenovog državnog sekretara Entoni Blinken naglasio da će napraviti zaokret u odnosu na Trampovu spoljnu politiku, rekao je da će se saglasiti kada je reč o ovoj Pompeovoj odlučnosti.

Mike Pompeo, Majk Pompeo Foto: Tanjug/AP

U vezi sa tvrdnjama o "zločinima protiv čovečnosti", Pompeo je govorio o "proizvoljnom zatvaranju ili drugom teškom lišavanju fizičke slobode više od jednog miliona civila, prisilnoj sterilizaciji, torturi velikog broja zatvorenih i nametanju drakonskih ograničenja slobode religije ili verovanja, slobode izražavanja ili slobodne kretanja".

Peking će verovatno na ovo reagovati veoma ljuto.

- Ova krajnja izmišljotina "genocida" u vezi sa Sinkjangom je zavera veka - rekao je prošle nedelje zvaničnik Komunističke partije Su Gusijang.

Inače, prema tvrdnjama brojnih analitičara osuda Kine mogla bi da bude jedina poveznica između administracije Donalda Trampa i Džoa Bajdena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda

    21. januar 2021 | 15:42

    Kad genocidni narod govori o genocidu.

  • Milan

    21. januar 2021 | 15:47

    Sve Amerikanci znaju gde je neko izvršio genocid. Nekad gledaju bolje u njihovoj državi šta se dešava. Na ulicama Čikaga naprimer, svaki dan se kriminalne grupe ubijaju kao da je ratno stanje.

  • W

    21. januar 2021 | 15:57

    Šta ćemo sa Indijancima koji se samo tako zovu je Kolumbo promašio kontinent!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA