≫ 

Bajden upozorava: "SAD će sledećeg meseca imati 500.000 žrtava korona virusa"

- Naša strategija se temelji na nauci, ne politici - kazao je Bajden

  • 3
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je danas da će broj američkih žrtava korona virusa verovatno dostići 500.000 narednog meseca.

- Biće nam potrebno nekoliko meseci da okrenemo stvari. Biću jasan, proći ćemo kroz ovo, prevazići ćemo pandemiju. Pomoć stiže - kazao je predsednik SAD.

- Danas otkrivam nacionalnu strategiju protiv COVID-19 i vučem poteze kako bi se porazila pandemija. Naša strategija se temelji na nauci, ne politici - dodao je on, a prenosi BBC.

Bajden je ponovio apel Amerikancima da stave maske u narednih 99 dana.

- To je akt patriotizma - istakao je on.

Američki predsednik kazao je da će nošenje maski biti neophodno za svako putovanje unutar države. Oni koji dolaze u SAD putem međunarodnih letova moraće u karantin.

- Prema podacima, 20 odsto smrtnih slučajeva širom sveta je u SAD, iako naša zemlja čini samo četiri odsto svetske populacije - rekao je on.

Američka uprava za zaštitu na radu objaviće smernice za zaštitu od infekcije koronavirusom i nadgledaće njihovu primenu.

Pored već najavljenog pravila o obaveznom nošenju maski i održavanju distance u vladinim zgradama, maske postaju obavezne na aerodromima i na mnogim vazdušnim i železničkim rutama.

Putnici koji ulaze u SAD moraće da imaju negativan test pre putovanja, a po dolasku će morati u izolaciju, prenosi Tanjug.

Bajden je rekao da je dosadašnja distribucija vakcine "bila tužan neuspeh" i najavio plan od 100 miliona doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada preduzela".

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    21. januar 2021 | 23:16

    Prepun je All American fraza.

  • nikolas

    21. januar 2021 | 23:58

    STO NEKUPI KINESKE I RUSKE VAKCINE I SPASE NAROD -ZAR JE VAZNIJA POLITIKA OD ZDRAVLJA GRADJANA AMERIKE !!!!???!!?? MI SMO SVI NA PLANETI ZEMLJI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA