≫ 

Ljudi "gutaju" film Navaljnog o Putinovoj luksuznoj vili: Prvi čovek Rusije ovako uzvraća udarac

Ruska policija privela je brojne bliske saradnike Alekseja Navaljnog, a vlasti upozoravaju na proteste u subotu

  • 15
Vladimir Putin, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP, Tanjug/AP/Instagram/navalny

Svet sa velikom pažnjom prati događanja u Rusiji u kojoj se, nakon nedavnog hapšenja Alekseja Navaljnog, događa dosta toga. Poslednje u nizu jeste akcija ruske policije, u kojoj je uhapšeno više bliskih saradnika Navaljnog i to uoči masovnih protesta protiv Vladimira Putina u subotu, koji bi mogli da utiču na odluku da li će ruskom opozicionaru biti određen dug pritvor ili će se, pak, ubrzo naći na slobodi.

Policija je uhapsila portparolku Alekseja Navaljnog, dvojicu njegovih advokata, ali i istraživača opozicionog lidera, koji je pomogao u istrazi oko navodne Putinove vile vredne milijardu dolara na Crnom Moru.

U snimku, koji je za kratko vreme pogledalo više od 50 miliona ljudi, se tvrdi da su Putinu u izgradnji ovog luksuznog objekta "pomogli" prijatelji i državne kompanije... Nije tu Navaljni stao sa blaćenjem prvog čoveka Rusije. Ujedno tvrdi i da Putin ima "štek za troškarenje" iz kojeg finansira i ljubavnice.

Kremlj je demantovao navode o tome da je luksuzna nekretnina kraj Crnog mora Putinova, a istovremeno je policija privodila saradnike i pristalice Navaljnog u Krasnodaru, Kaljiningradu, Vladivostoku i mnogim drugim gradovima Rusije, dok se planiraju protesti u više od 65 gradova i opština, što bi trebalo da budu najveće demonstracije u poslednjih nekoliko godina.

Kako piše Guardian, Kira Jarmiš, portparolka Alekseja Navaljnog, tvrdi da je policija pretila da će joj razvaliti vrata dok su je privodili uoči protesta. Ona se oglasila iz pritvora putem društvenih mreža, govoreći da je učešće na protestima "dužnost svakoga ukoliko se želi prosperitet, sloboda i blagostanje u zemlji" i dodala da je to neophodno da bi Navaljni i svi oni koji su "nezakonito privedeni biti pušteni na slobodu".

- 23. januar treba da postane legendaran - napisala je Jarmiševa iz pritvora.

Navaljni bi do kraja meseca mogao da bude poslat u zatvorsku koloniju, ukoliko odbor za uslovne kazne odluči da preinači odluku donetu 2014. godine. Za to vreme, ruski istražitelji "pripremaju slučajeve" koji bi Navaljnog mogli da smeste u zatvor na više od decenije, ukoliko bude osuđen.

Opozicioni protesti privukli su mnoge mlade Ruse, uključujući i tinejdžere i sve ih je više otkako je anti-korupcioni fond Navaljnog počeo onlajn da objavljuje rezultate istraga o političarima i bliskim saradnicima Putina. Tokom 2017. godine, protesti, na koje su dolazili mladi, doveli su do zatvaranja ulica u centru Moskve, pogotovo nakon što je Navaljni objavio rezultate istrage o nekadašnjem premijeru Dmitriju Medvedevu.

Influenseri na TikToku i ostalim društvenim mrežama izrazili su podršku opozicionom skupu, što je navelo da, kako piše Guardian, rusko tužilaštvo izda upozorenje da bi takve sadržaje sa društvenih mreža trebalo ukloniti i sankcionisati. Izvori su navodno rekli za Interfaks da se očekuje da društvene mreže poput TikToka, Fejsbuka, Tvitera i Gugla uklone sadržaj u kojem se poziva na podršku Navaljnom.

Na mrežama kruži video snimak, koji je postao viralan, u kojem jedna profesorka engleskog jezika objašnjava demonstrantima kako mogu da se pretvaraju da su američki turisti ukoliko ih uhvati policija.

- Kršite moja ljudska prava - izgovara u snimku koristeći američki akcenat. Ona u snimku navodi da, "ako sve propadne", uvek mogu policiji da kažu da će pozvati advokata.

Danas je moskovska policija saopštila da će biti procesuiran svako ko bude pozivao narod da dođe na protest putem medija, društvenih mreža i internet platformi. Pogotovo ukoliko pozivaju maloletna lica da dođu i učestvuju na protestu.

Dmitrij Peskov, portparol kremlja rekao na današnjoj konferenciji za medija da je priča o "Putinovoj vili" laž.

Video: Navaljni priveden na aerodormu Šeremetjevo u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    22. januar 2021 | 14:26

    E taj Navaljni navalio ko Rus, a on bi bio jako pošten da je na položaju, strašno, sve zapadnjački plaćenici!

  • alo

    22. januar 2021 | 15:02

    Jedan je Putin a ti izdajnice Navaljni si niko i nista i to ces ostati dzaba ti sve to sto radis.

  • Goa

    22. januar 2021 | 14:33

    Navaljni izdajnik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA