Evropa uvodi i "tamno crvene zone" zbog zaraze: Skoro ceo kontinent je već obojen

Iz tih zona bi putnici pre odlaska morali da se testiraju, a po dolasku na odredište da idu u karantin

  • 1
Mape Evropa

Printscreen/ECDC

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Evrope - tamno crvene zone iz kojih bi putnici pre odlaska morali da se testiraju, a po dolasku na odredište da idu u karantin.

- Tamno crvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na izuzetno visokom nivou - izjavila je Fon der Lajenova nakon završetka samita lidera EU u Briselu koji je bio posvećen usklađivanju mera u suzbijanju pandemije korona virusa.

Kako je objavljeno na sajtu ECDC (Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti), mapa ažurirana 21. januara pokazuje da je gotovo cela Evropa u "tamno crvenoj zoni". Naime, od Portugala i Španije, preko Francuske, Italije i Nemačke, središnje Evrope, Rumunije, sve ove zemlje su u obojene crveno.

Mape Evropa

Printscreen/ECDC

To znači da je u tim zemljama u prethodnih 14 dana prijavljeno više od 150 slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Svetliju nijansu, odnosno između 50 i 149 slučajeva korona virusa na 100.000 u prethodnih 14 dana, predstavljaju Norveška (iako su neki regioni tamno crveni), delovi Finske, Bugarska, veći deo Grčke i samo jedan region u Poljskoj.

Drugi deo Finske je narandžaste boje i to znači da je zabeleženo između 25 i 49,9 slučajeva na 100.000 stanovnika, a žutom je označen samo jedan deo Grčke.

Balkan, odnosno Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija, nisu uključene u podatke. Isto važi za Veliku Britaniju i Švajcarsku.

Na još jednoj mapi ECDC, koja označava zbir podataka o 14-dnevnoj stopi obolelih, stopi testiranih i stopi pozitivnih testova, situacija je veoma slična.

Razlika je jedino Bugarska, koja je u ovom slučaju u crvenoj zoni. Zelene boje je samo jedan region u Grčkoj, kao i neka njena ostrva.

Označavanje epidemioloških zona ne zavisi o državnim granicama. Fon der Lajen kao primjer navodi slučaj da su u jednoj zemlji članice u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susednoj s istom epidemiološkom situacijom.

- U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli da kupuju u drugu i tako doprinosili širenju virusa - kaže Fon der Lajen.

Video: Tiodorović: Novi soj virusa se brže širi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ganimed

    22. januar 2021 | 15:10

    Cak i u doba pandemije Covid-19 zna za granice koja tuga i sramota od strane bilo loga ko je ovo nacrtao!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA