Rusija o proterivanju diplomate: "Sumnjive namere Albanaca da žele da razvijaju prijateljske odnose"

- Suprotno tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nikada nije pomenuto u kontaktima između ruske ambasade i albanskog Ministarstva spoljnih poslova - tvrde iz ruske ambasade

  • 3
Ruska ambasada, Tirana

Foto: Printscreen/Youtube/ Top Channel Albania

Ruska ambasada u Albaniji saopštila je danas da je "neosnovana i nategnuta" odluka Tirane o proterivanju ruskog diplomate zbog navodnog kršenja epidemioloških mera.

- Smatramo da su optužbe protiv Krivošejeva neutemeljene i nategnute. U tom kontekstu, uveravanja albanske strane o nameri da razvija prijateljske odnose izgledaju sumnjivo - saopštila je ambasada na svojoj Fejsbuk stranici.

Ambasada je takođe izrazila iznenađenje zbog sadržaja saopštenja albanskog Ministarstva spoljnih poslova, javlja agencija TASS, a prenosi Tanjug.

- Suprotno tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nikada nije pomenuto u kontaktima između ruske ambasade i albanskog Ministarstva spoljnih poslova - tvrde iz ruske ambasade.

"Bez dokaza"

 

Kako se navodi, diplomata je prvi i poslednji put pomenut u usmenoj belešci albanskog Ministarstva inostranih poslova 20. januara ove godine, kada je Krivošejev proglašen persona non grata.

- Nije predstavljen nijedan dokaz o njegovom kršenju albanskih antikovid mera - navela je ruska ambasada.

Ambasada je saopštila da je početkom novembra 2020. godine Krivošejevu dijagnostikovan korona virus.

Nakon toga je dve nedelje bio u karantinu u skladu sa medicinskim pravilima i vratio se na posao tek posle dva negativna testa na korona virus.

- Nije imao spoljne kontakte, osim poseta medicinskim ustanovama radi obaveznih testova - navela je ambasada.

"Hitno obelodanjivanje imena"

 

Ambasada je takođe kritikovala Albaniju zbog hitnog obelodanjivanja imena diplomate koji je proglašen nepoželjnom osobom.

- Skrećemo pažnju na činjenicu da se u skladu sa međunarodnom diplomatskom praksom imena službenika diplomatskih misija koji su proglašeni ''personom non grata'' ne otkrivaju široj javnosti, u skladu sa obavezama koje je država domaćin preuzela da garantuje ličnu bezbednost diplomata i članova njihovih porodica - saopštila je ambasada.

U četvrtak je albanska televizija "Top čenel" javila da je albanska Vlada proglasila ruskog diplomatu nepoželjnim zbog nepridržavanja anti-epidemioloških mera preduzetih u vezi sa pandemijom korona virusa.

U izveštaju se tvrdi da su dokazi koji svedoče o kršenju mera karantina od strane diplomate počeli da se prikupljaju od aprila 2020.

Istovremeno, albansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da želi jače prijateljske odnose sa Rusijom i izrazilo nadu da će Rusija reagovati sa razumevanjem na „ovu odluku donetu u dramatičnom periodu za ceo svet - podseća TASS.

Video: Manji protest u Tirani, policija upotrebila suzavac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA