SZO: U februaru isporuka vakcina siromašnim zemljama

Dosada se vakcinacija sprovodila samo u zemljama koje to mogu da priušte

  • 2
Vakcina koronavirus

Vakcinacija / Foto: Tanjug/AP

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije antikovid vakcina Kovaks dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru.

- Vakcine nam svima daju nadu da možemo da pobedimo pandemiju i obnovimo ekonomiju - poručio je Tedros iz sedišta SZO u Ženevi i dodao kako distribucija vakcine treba da bude ravnomerna i pravedna na globalnom nivou, prenosi agencija Andolija.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tedros Adanom Gebrejesus / Foto: Tanug/AP

On je kazao da program Kovaks predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Američke i nemačke kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine Kovaksu, a Tedros je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

- Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru Kovaksa ćemo u februaru moći da počnemo isporuku vakcina siromašnim zemljama - kazao je direktor SZO.

On je kazao da je cilj Kovaksa da do kraja godine distribuira dve milijarde doza antikovid vakcine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    23. januar 2021 | 18:40

    Da li je vakcina postala politički ili zdravstveni problem?prvo nas molite da se vakcinišemo a onda slede ucene,ko se vakciniše sa ruskom i kineskom ne može da putuje a sa pfizerom sve može???

  • Ivan

    23. januar 2021 | 09:40

    Znaci Srbija je bogata cim su nam stigle mnogo pre vakcine 😂 😂 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA