≫ 

Francuska pooštrava zakone o incestu, Makron: "Progonićemo agresore"

Predsednik je rekao da je Francuska već produžila period zastarevanja incesta na 30 godina, računajući od punoletstva žrtve, i da je pooštrila kontrolu nad ljudima koji rade sa decom, ali je rekao da treba učiniti još mnogo toga

  • 1
Emmanuel Macron, Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuska će pooštriti zakone o incestu, rekao je danas predsednik Emanuel Makron u seriji tvitova, nakon što je objavljivanje knjige, u kojoj se čuveni francuski politički analitičar optužuje za zlostavljanje pastorka, izazvalo negodovanje širom zemlje.

Makron je na svom Tviter nalogu rekao da Francuska treba da prilagodi svoje zakone kako bi bolje zaštitila decu od seksualnog nasilja i zatražio od ministra pravde da predsedava konsultacijama čiji je cilj brzo donošenje zakonodavnih predloga, prenosi Tanjug.

"Progonićemo agresore", rekao je Makron.

Predsednik je rekao da je Francuska već produžila period zastarevanja incesta na 30 godina, računajući od punoletstva žrtve, i da je pooštrila kontrolu nad ljudima koji rade sa decom, ali je rekao da treba učiniti još mnogo toga.

Dodao je da će u okviru rutinskih lekarskih pregleda za decu Francuska uvesti sesije o incestu u osnovnim i srednjim školama kako bi deci pružila priliku da razgovaraju o tom pitanju.

Takođe je rekao da će žrtvama incesta biti dostupna bolja psihološka pomoć, koju će pokrivati socijalno osiguranje.

Poslednjih nedelja stotine ljudi su na društvenim mrežama podelile svoje priče o incestu nakon objavljivanja knjige koja optužujuje francuskog profesora i ustavnog stručnjaka Olivijea Dijamela da je zlostavljao svog posinka.

Knjigu je napisala Dijamelova pastorka Kamij Kušner, inače ćerka bivšeg ministra spoljnih poslova i osnivača NVO Lekari bez granica (MSF) Bernara Kušnera.

Video: Brat i sestra napravili dete, preti im zatvor zbog incesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA