≫ 

Ugostitelji u Češkoj prkose merama korone, osnivaju pokret: Otvoreno na stotine restorana i pabova

Restorani, pabovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi i drugi objekti zatvoreni su širom zemlje od oktobra prošle godine u pokušaju da se suzbije širenje kovida 19

  • 1
Češka korona

Foto: Tanjug/AP

Stotine restorana i pabova ponovo su otvoreni širom Češke prkoseći ograničenjima zbog korona virusa. Ugostiteljski objekti zatvoreni su mesecima, a vlasnici kažu da ograničenja nisu popravila situaciju, piše Sputnjik.

Protest je počeo u subotu, a stotine restorana i pabova ponovo su se otvorili u nedelju kada su se pridružili pokretu Čipl PES (Pas je mrtav). Aktivističku grupu osnovalo je nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata, a naziv se odnosi na češki sistem PES ("pas" na češkom) koji reguliše ograničenja.

- Dugo smo razočarani vladom i želimo da pokažemo da je izabrala pogrešan način. Dosta nam je i mislimo da bi ministri trebalo da razmisle o napuštanju funkcija - rekao je za AFP suosnivač Čipl PES-a Jirži Janecek, menadžer u pivari i restoranu "Mali Janek" u gradu Jince.

Restorani, pabovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi i drugi objekti zatvoreni su širom zemlje od oktobra prošle godine u pokušaju da se suzbije širenje kovida 19. Prostorima je bilo dozvoljeno da se na kratko, i sa ograničenim kapacitetom, ponovo otvore tokom božićnih praznika.

Sedenje u zatvorenom prostoru je zabranjeno, a barovima i restoranima je dozvoljeno da rade kroz poseban prozor za usluživanje. Lokali koji prekrše zabranu suočavaju se sa novčanim kaznama do 20.000 kruna (932 dolara).

- Pridružio sam se protestu jer mislim da je vladina naredba i ono što nam rade poslednjih pet meseci pogrešno. Vidljivo je da broj zaraženih i dalje raste, a restorani su manje-više zatvoreni od oktobra - rekao je za češke medije Martin Maček, vlasnik dva restorana u istočnom delu zemlje.

Broj obolelih od korona virusa u Češkoj premašio je 900.000, a dnevni broj registrovanih slučajeva zaraze i dalje se kreće oko 8.000. Više od 15.000 ljudi je preminulo.

Iako su brojke niže nego u najgore pogođenim zemljama, od korone je obolela skoro desetina stanovništva zemlje od 10,6 miliona stanovnika.

Video: Komunalna milicija u kontroli sprovođenja mera rada ugostiteljskih objekata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️

    25. januar 2021 | 16:46

    Bravo! Podrska!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA