Strategija pred novo suđenje: Tramp sprema osvetu republikancima koji su ga izneverili?

Kako prenose svetski mediji, Tramp je nastavio da širi spekulacije da razmišlja o pravljenju nove stranke

  • 0
Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Razdor unutar Republikanske partije pred drugo suđenje nekadašnjem predsedniku Sjedinjenih Američkih Država, Donaldu Trampu, postao je još veći pošto je bivši prvi čovek Amerike navodno proveo vikend spremajući osvetu protiv političkih saboraca koji su ga izdali, tvrde tamošnji mediji.

Kako se navodi, Tramp je nastavio da širi spekulacije da razmišlja o pravljenju nove stranke što su neki shvatili kao strategiju kako bi držao senatore "pod kontrolom" pred suđenje koje bi trebalo da počne u utorak.

Naime, Demokrate bi trebalo danas da pošalju Senatu tekst o impičmentu na čitanje, koji se tiče Trampove uloge u neredima 6. januara na Kapitol Hilu u kojima je nastradalo pet osoba, među njima jedan policajac.

Tramp je proveo vikend u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago u Floridi, igrajući golf i razmatrajući kako da održi politički uticaj i kako da svrgne sa pozicije moći one koji su ga izneverili, javlja "Washington Post", a prenosi “The Guardian”.

Prema pitanju lista “Washington Post”, Tramp je navodno rekao da mu pravljenje pokreta MAGA (Make America Great Again) ili Patriotske partije daje prednost da spreči senatore da glasaju da se on osudi, što bi moglo da utiče na to da mu se zabrani ponovna kandidatura na neku od visokih funkcija, uključujući i mesto predsednika SAD.

Kako navode svetski mediji, oni koji su se našli na Trampovoj "listi" su Liz Čejni, guverner Džordžije Brajan Kemp i ostali koji su odbili da prihvate tvrdnje da su predsednički izbori u novembru prošle godine bili namešteni, te su ga optužili i da je odgovoran za nerede u 6. januara Kapitol Hilu.

Senator Jute Mit Romni bio jedini Republikanac koji je glasao za impičment Trampa prvi put, a nedavno je izjavio da je bivši predsednik "stalno pokušavao" da ospori rezultate izbora.

- Potpalio je rulju, ohrabrio je da maršira na Kapitol Hil u periodu kada je Kongres obavljao ustavnu obavezu da potvrdi izbore. Ove optužbe su veoma ozbiljne. Predsednik zaslužuje šansu da se čuje njegova strana, ali je bitno za nas da prođe kroz normalni pravni proces i da to bude rešenje - kazao je Romni za CNN.

Magična cifra 17

Romni je, međutim, kazao da ne podržava stavove Republikanaca Teda Kruza i Džoša Holija koji tvrde da su izbori bili namešteni i odbili da priznaju reziltate.

Kako navodi “The Guardian”, očekuje se da drugi Republikanci, uključujući Lizu Murkovski, Suzan Kolins i Bena Sasa, izjasne da je Tramp kriv. Međutim, mediji ističu da je dubok razdor unutar partije. Da bi se Tramp osudio, potrebno je 17 Republikanaca da glasaju "za", zajedno sa 50 pripadnika Demokratske partije.

I dalje nije poznato da li će toliko Republikanaca glasati za osudu Trampa, uprkos tome što je lider te partije u Senatu Mič Mekonel kazao da je Tramp “servirao rulji laži” tokom nereda na Kapitol Hilu.

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA