Entoni Blinken i zvanično izabran za američkog državnog sekretara

Blinken je dugogodišnji saradnik novoizabranog predsednika Amerike Džoa Bajdena, a dobio je poverenje 78 poslanika u Senatu

  • 0
Antony J. Blinken

Foto: Tanjug/AP

Antony J. Blinken

Foto: Tanjug/AP

Gornji dom američkog Kongresa, Senat, danas je izabrao Entonija Blinkena (58) za novog državnog sekretara SAD, preneo je CNN.

Blinken je dugogodišnji saradnik novoizabranog predsednika Amerike Džoa Bajdena, a dobio je poverenje 78 poslanika u Senatu, dok je 22 glasalo protiv.

Njegov izbor su pozdravili senatori i demokratske i republikanske stranke, kao i profesionalna asocijacija ministarstva spoljnih poslova SAD.

- Biti na čelu Stejt departmenta, naše najstarije političke službe, predstavlja veliku odgovornost. Kao što smo to radili s našim prethodnicima, američka služba spoljnih poslova čestita Blinkenu i želi mu dobrodošlicu. Njemu i njegovom timu želimo mnogo sreće u predstojećim godinama. Radićemo s njim da ojačamo spoljnu politiku i zaštitimo instituciju koja je simbol američke diplomatije - navodi se u saopštenju Američke službe spoljnih poslova.

Blinken će biti 71. državni sekretar, a na tom mestu će zameniti Majka Pomeja.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA