≫ 

Počinju konsultacije o novoj Vladi Italije: Ako sve opcije padnu u vodu, slede izbori

Od Kontea je zatraženo da ostane da na toj funkciji u tehničkom svojstvu

  • 0
Giuseppe Conte, Đuzepe Konte

Foto: Tanjug/AP

Italijanski predsednik Serđo Matarela počinje danas konsultacije s političkim liderima o prevazilaženju političke krize, pošto je juce premijer Ðuzepe Konte podneo ostavku.

Kako se dodaje u saopštenju iz kancelarije predsednika, od Kontea je zatraženo da ostane da na toj funkciji u tehničkom svojstvu, dok se pregovori ne završe, javio je Rojters.

Konte je prošle nedelje izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu paralementa, Senatu, pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podneli ostavke nezadovoljni vladinim rešavanjem korona krize i ekonomske recesije.

Konteovi napori da u redove koalicije privuče centrističke i nezavisne senatore, kako bi se popunila praznina koju je ostavio Renci, nisu imali uspeha, pa premijeru nije preostalo ništa drugo nego da podnese ostavku i zvanično otvori krizu vlade koja će mu dati više vremena da dođe do dogovora.

Ukoliko Matarela bude smatrao da bi Konte mogao da dobije potrebnu podršku za sastavljanje nove vlade, on će mu dati nekoliko dana da pokuša da sastavi novi kabinet.

Međutim, ako ne uspe, Matarela će morati da izađe sa alternativnim kandidatom koga smatra sposobnim da napravi koaliciju koja će funkciopnisati. U slučaju da sve opcije padnu u vodu, moraće da raspiše vanredne izbore, dve godine pre roka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA