Najaktivniji vulkan u Indoneziji opet proradio: Merapi izbacuje reku lave dugu 1.500 metara

Stanovništvo bi trebalo da se drži dalje od postojeće opasne zone od 5 kilometara oko kratera

  • 0
Indonesioa Vulkan Merapi

Foto: Tanjug/AP

Najaktivniji vulkan u Indoneziji, Merapi na ostrvu Java, danas je ponovo počeo da izbacuje oblake vrele pare i užarenu lavu koja se niz padine spuštala dužinom od 1.500 metara.

- Bio je to najduži tok lave na planini Merapi otkako su vlasti u novembru podigle nivo opasnosti od ovog aktivnog vulkana -  rekla je Hanik Humaida, šef Centra za vulkanologiju i ublažavanje geološke opasnosti, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Za sada je nivo uzbune na drugom najvišem nivou, rekla je ona, i naglasila da bi stanovništvo trebalo da se drži dalje od postojeće opasne zone od 5 kilometara oko kratera.

Najaktivniji indonežanski vulkan na planini Merapi sa nadmorskom visionom 2.968 metara nalazi se na gusto naseljenom ostrvu Java i u blizini grada Jogjakarte i i u poslednje vreme je više puta eruptirao oblacima lave i gasa.

Tokom njegove poslednje velike erupcije 2010. godine poginulo je 347 osoba i evakuisano je 20.000 stanovnika.

Indonezija, arhipelag sa više od 250 miliona ljudi, nalazi se na takozvanom „vatrenom pojasu Pacifika“, području snažnih seizmičkih aktivnosti i vulkanskih erupcija, u kome naučnici nadgledaju više od 120 aktivnih vulkana, navodi agencija.

Video: Stromboli eksplodirao ispred turiste: Pepeo i lava proleteli na manje od jednog kilometra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA