Senat odbacio pokušaj Republikanaca da zaustave suđenje Trampu: "Ovaj gubitak je zapravo pobeda"

Samo se pet republikanskih zastupnika pridružilo demokratama

  • 3
Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Američki Senat je u utorak sa 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu pod optužbom da je podsticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vodstvom demokrata blokirao je predlog republikanskog senatora Randa Paula sa 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih zastupnika pridružilo demokratama. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi Tramp u Senatu bio osuđen za podsticanje na napad na Kapitol 6. janura u kojem je stradalo pet osoba, prenosi Reuters.

- To je jedan od retkih slučajeva u Vašingtonu u kojem je gubitak zapravo pobeda - rekao je Paul kasnije novinarima, dodajući kako "45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku."

Paul i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Tramp napustio dužnost prošle srede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrik Lihi umesto predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa.

Reuters javlja i da je Lihi (80) hospitalizovan radi promatranja u utorak naveče jer se nije osećao dobro, pozivajući se na izjavu njegovog portparola, bez navođenja detalja.

Podsetimo, Tramp je prvi predsednik u istoriji SAD protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. januara, a koju je podržalo deset republikanaca, Trampa tereti da je podsticao pristalice da upadnu u zgradu Konresa, dok se održavala sednicu na kojoj je te trebalo da se potvrdi pobeda Džoa Bajdena.

Suđenje Trampu trebalo bi da počne 9. februara, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trampu moglo biti zauvek oduzeto pravo da se kandiduje za predsednika SAD.

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    27. januar 2021 | 10:30

    To je Bajdenovo ujedinjenje Amerike praveći još veću netrpeljivost i razdor,koji su i stvarali sve 4 godine od pobede Trampa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA