Tajkuni se "prošvercovali" na vakcinaciju: Otišli u zabačeno selo i stali u red, odao ih avion

Bračni par je slagao medicinski tim da rade u jednom lokalnom motelu. Sve je postalo sumnjivo kada su počeli da traže nekog da ih odveze do aerodroma

  • 2
Institut Torlak, Vakcinacija, Dr Gordan Blagojević

Foto: Nikola Tomić

Jedan biznismen iz Kanade i njegova supruga, ugrozili su malo indijansko selo na severu zemlje u Jukonu, tako što su na prevaru došli da se vakcinišu protiv korona virusa, prenosi Guardian.

Rodni Bejker i njegova supruga Ekaterina privatnim avionom stigli su do zabačenog dela zemlje u blizini granice sa Aljaskom i došli do sela u kojem živi oko 100 stanovnika, za koje su obezbeđene vakcine. Sama činjenica da su iz Vankuvera došli u izolovano selo dodatno je ugrozilo stanovnike, inače pripadnike plemena Bela reka.

Kada su došli na punkt, Bejkerovi su tvrdili da rade u jednom lokalnom motelu, a lekari u prvi mah nisu ništa posumnjali. Nakon što su im dali vakcine, supružnici su počeli da se raspituju za prevoz do aerodroma. To je lekarima postalo sumnjivo, pa su pozvali motel i saznali da fino odeveni supružnici ne rade kod njih. Nakon toga su obavestili policiju, koja ih je sačekala na aerodromu gde su imali let.

Protiv njih je podneta prijava, a našli su se i na udaru javnosti, koja je zgrožena njihovim postupkom. Smatraju da je kazna koja im je propisana, neprikladna. Naime, Bejkerovi su kažnjeni sa 500 dolara, plus 75 dolara sudskih troškova ili šest meseci zatvora.

Javnost je besna jer je navodno Bejker, kao direktor jedne kanadske kompanije samo u 2019. godini zaradio gotovo 11 miliona kanadskih dolara.

Anđela Demit, starešina u maloj zajednici starijih Indijanaca, smatra da je kazna premala jer je par svojim bezobzirnim ponašanjem ugrozio život stanovnicima to izolovanog mesata. Pleme Bela Reka odabrano je da primi vakcinu jer je reč o veoma rizičnoj grupi u populaciji.

- Ugrozili su celu zajednicu i naš tim. Jako sam ljut zbog cele te situacije - izjavio je Džon Strajker, ministar zadužen za Jukon, za američke medije.

Nije to prvi put da je nekome palo na pamet da se od korona virusa "skloni" u zabačene kanadske krajeve, ne vodeći računa o tome da bi sami mogli da predstavljaju pretnju. Prošlog marta jedan par vozio je 5.000 kilometara iz Kvebeka do Vajthorsa, najvećeg i jedinog grada na Jukonu, sa oko 25.000 stanovnika, i potom u Old Krau, selo s 250 stanovnika koje je dostupno samo vazdušnim putem. I taj par je policija morala da isprati iz sela kako ne bi virus preneli lokalcima.

Inače, udaljene kanadske teritorije zabaležile su manji broj slučajeva zaraze, ali je njihovo stanovništvo, iako delimično zaštićeno velikom udaljenošću od civilizacije, veoma osetljivo na pandemije poput ove.

Video: Stevanović: U svim bolnicama biće formirane vakcinalne ekipe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahaha

    27. januar 2021 | 09:32

    Ma da🤣🤣

  • Era

    27. januar 2021 | 12:06

    Ovi kao "Đani Trajković" i žena mu.Uvek propalitet nađe način da nešto uradi mimo reda i pre poštenog sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA